Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Harga roadtax kereta

Harga roadtax kereta honda city hatchback

Harga roadtax kereta honda city hatchback. Berapakah sesebuah nilai harga cukai jalan bagi sebuah kereta honda city hatchback di negara kita ?

Pengenalan kepada produk jenama luar iaitu honda membawa masuk versi honda city hatchback menjadi igauan kepada para pemilik kereta.

Reka bentuk atau design luarannya yang datang seperti sporty membuatkan ianya digilai oleh pemuda pemudi.

Jika sebelum ini honda city terkenal dengan sedan sesuai untuk kereta keluarga. Bagi honda city hatchback pula sesuai buat golongan bujang.

Bukan itu sahaja, ianya menjadikan satu persaingan sihat kepada jenama kereta keluaran lain seperti toyota yaris.

Roadtax honda city hatchback

Di artikel ini, kita akan fokuskan kepada roadtax honda city hatchback. Ianya juga dikenali sebagai cukai jalan atau LKM (lesen kenderaan motor).

Kepada anda yang baru membeli kereta honda city hatchback, pastikan roadtax anda tempoh expired bila terlebih dahulu.

Sebelum anda nak renew roadtax honda city hatchback, anda diwajibkan untuk hidupkan insurans kereta honda city hatchback.

Apabila insurans kereta honda city hatchback anda telah pun dibuat, maka barulah roadtax honda city hatchback anda boleh dibuat.

Tempat untuk renew roadtax honda city hatchback

Antara tempat yang boleh anda renew roadtax honda city hatchback adalah seperti berikut :

harga roadtax kereta honda city hatchback

1. Jabatan Pengangkutan Jalanraya (JPJ)

Jika rumah anda berdekatan dengan JPJ, maka hidupkan roadtax honda city hatchback anda disitu.

Namun, di JPJ hanya boleh anda renew roadtax kereta sahaja. Pastikan insurans kereta honda city hatchback anda telah dibuat di tempat lain sebelum hadir ke JPJ.

2. Kedai renew roadtax dan insurans kereta

Kedai agent roadtax dan insurans ini melakukan servis kepada anda untuk membuat insurans sekaligus dengan roadtax kereta honda city hatchback.

Pihak kedai memberikan kemudahan dengan menguruskan roadtax kereta honda city hatchback anda. Mereka akan menghantar runner untuk ke JPJ. Kes ini kebanyakkannya sekiranya JPJ berada jauh dari rumah anda.

Anda juga berkelebihan kerana tidak perlu beratur lama menunggu giliran. Biar runner yang menguruskan segalanya. Namun begitu, sedikit cas perlu dikeluarkan bagi mengupah mereka seperti rm10 hingga rm20 sahaja.

Apila sudah siap, pihak kedai akan telefon anda untuk mengambil roadtax dan juga polisi insurans kereta honda city hatchback anda yang terkini.

3. Buat roadtax honda city hatchback secara online

Terdapat beberapa portal atau website yang membolehkan anda membuat roadtax honda city hatchback secara hujung jari.

Antaranya adalah seperti MyJpj, Bjak, Myeg, comparemyeg dan lain-lain lagi. Pastikan setiap urusan anda dibuat secara baik dengan mendapatkan resit pembayaran setelah bersetuju dengan sesebuah harga roadtax dan servis yang disediakan.

Berapakah harga roadtax honda city hatchback ?

Penetapan bagi harga roadtax honda city hatchback adalah sama seperti honda city sedan kerana ianya menggunakan enjin yang sama iaitu 1.5cc atau 1500cc.

Harga roadtax honda city hatchback adalah berjumlah RM90 sahaja. Tempoh bagi harga tersebut adalah sepanjang penggunaan selama 12 bulan atau 1 tahun.

Harga roadtax kereta honda city hatchback ini tidak akan berubah selagi tiada sebarang perubahan yang dilakukan oleh pihak berwajib.

Setiap tahun harga roadtax honda city hatchback ini akan sama jumlahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *