Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Cara hidupkan kereta bateri kong

Cara hidupkan kereta bateri kong. Bagaimanakah untuk anda yang berada dalam situasi bateri kereta kong dan sedikit sebanyak ingin mengetahui adakah terdapat cara nak hidupkan kereta bateri kong ini ?

Sejujurnya bila bercakap mengenai bateri kereta kong sudah pasti kereta anda tidak boleh digerakkan lagi. Hal ini kerana, kereta anda telah pun kehabisan cas dari sumber tenaga terpenting iaitu bateri kereta.

Bagaimana nak tahu tandanya? Anda wajiblah untuk membuat cara cek bateri kereta kong sebelum mengesahkan bateri kereta anda betul-betul kong.

Justeru, apakah anda masih boleh menghidupkan kereta yang sedang mengalami bateri kong? Apakah perkara penting untuk anda lakukan sebelum menghidupkan bateri kereta kong ?

Jika masih tidak berkesan dalam cara nak start kereta bateri kong, apakah langkah sebaiknya untuk anda lakukan bagi membaik pulih sesebuah kereta itu supaya ianya dapat digunakan di atas jalan raya tanpa sebarang komplikasi yang sama ?

Apa yang perlu diketahui sebelum nak hidupkan kereta bateri kong ?

Sebelum kita nak teruskan kepada cara hidupkan kereta bateri kereta kong, anda perlu pastikan adakah benar ianya betul-betul kereta anda tidak boleh di start atas sebab bateri kereta kong.

Penilaian harus dibuat supaya anda boleh mengenal pasti kereta anda berlaku breakdown disebabkan oleh bateri kereta kong ini. Antaranya caranya adalah seperti berikut :

  1. Tiada sebarang respon ketika anda menggunakan alarm kunci kereta untuk membuka lock kereta.
  2. Semasa memasukkan kunci kereta dan pusingkan kunci ke aras “ON”, tiada sebarang nyalaan pada meter kereta anda.
  3. Begitu juga jika kereta anda menggunakan butang keyless start, ianya tidak menyalakan apa-apa lampu pada paparan meter sekiranya anda menekan butang tersebut 1 kali.

Adakah masih dibolehkan untuk hidupkan kereta bateri kong ?

Jawapan yang sesuai untuk diberikan adalah berdasarkan beberapa faktor mengikut keadaan yang kita boleh kaitkan seperti :

1. Kereta yang kerap digunakan seharian, mingguan mahupun bulanan

Bagi anda yang mengalami masalah bateri kereta kong dan dalam masa yang sama kereta tersebut anda gunakan agak kerap bagi kegunaan ke tempat kerja mahupun dibawa ke kedai runcit, ianya masih boleh dihidupkan lagi enjinnya.

Cara hidupkan kereta bateri kong anda boleh buat pembacaan seterusnya di bawah.

2. Kereta yang sudah dibiarkan bertahun tersadai

Berbeza pula bagi kereta yang sudah terbiar tersadai ini. Ianya bergantung berapa lamakah kereta itu terbiar. Kerap kali bagi keadaan begini, walaupun anda gunakan cara hidupkan kereta bateri kong sebetulnya, ianya masih tidak memberi respon yang baik.

Bagaimana cara hidupkan kereta bateri kong ?

Anda boleh menggunakan teknik jumper bateri kereta bagi cara hidupkan kereta bateri kereta kong. Namun, ianya hanyalah sementara waktu sahaja mampu bertahan. Sebaiknya anda cepat-cepat tukar kepada bateri kereta baru selepas berlakunya kejadian ini.

Jika masih boleh dihidupkan melalui jumper bateri kereta, ianya dikira bagus. Namun, jika sebaliknya, maka anda perlu menggunakan cara lain untuk menyelesaikan masalah kereta tersadai ini kerana ia telah memberi kesan kepada selain dari bateri kereta kong.

Bagaimana jika cara hidupkan kereta bateri kong ini tidak berkesan ? Apakah terdapat cara hidupkan kereta bateri kong yang lain ?

Ada kemungkinan ada masalah lain selain masalah bateri kereta kong. Panggil trak tunda atau towing kereta anda untuk ke bengkel baiki kereta anda adalah jalan terbaik.

Di bengkel kedai kereta tersebut, mekanik kereta akan check apakah sebabnya kereta anda tidak boleh di start. Lebih-lebih lagi jika kereta anda tadi sudah tersadai lama tidak digunakan sama sekali.

Namun, akan datang sebaiknya anda telah tahu cara mengatasi bateri kereta kong dan situasi ini pasti tidak akan berlaku lagi kepada anda.

cara hidupkan bateri kereta kong
Cara hidupkan kereta bateri kong

One thought on “Cara hidupkan kereta bateri kong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *