Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Bateri kereta kong yang sedang anda alami

Bateri kereta kong. Apakah tanda-tanda atas punca yang sedang anda hadapi semasa bateri kereta anda kong ?

Apakah situasi yang sedang anda alami sewaktu bateri kereta kong ini terjadi ? Lain orang lain situasinya. Namun, ada orang mempunyai sama masalah dengan kita.

Setiap dari kita tidak sama melalui bateri kereta kong ini. Jadi, di artikel inilah secara mendalam anda boleh membuat sedikit sebanyak rujukan berkenaan situasi anda.

Kelebihan untuk anda yang mengetahui bateri kereta kong adalah anda mampu mencegah dari awal dari kereta anda tiba-tiba tersadai di tepi jalan.

Malah, sekiranya ia sedang terjadi kepada anda, kelegaan masih boleh anda rasakan kerana ianya hanyalah masalah bateri kereta kong.

Ada di antara kita, jika kereta breakdown, pasti berasa risau tentang apakah yang terjadi kepada kereta. Padahal, kereta masih baru dan servis minyak hitam menepati masa.

bateri kereta kong
Bateri kereta kong

Tanda bateri kereta kong

Ada beberapa tanda bateri kereta kong yang boleh anda kenal pasti dari awal lagi sebelum ianya berlaku. Antaranya adalah seperti di bawah :

  1. Start enjin sebanyak melebihi 1 kali daripada yang biasa.
  2. Keluar tanda atau simbol bateri kereta yang menyala pada paparan meter kereta.
  3. Secara tiba-tiba kereta mengeluarkan bunyi alarm kereta.
  4. Sekiranya anda sedang mengalami situasi tidak boleh membuka lock kereta menggunakan alarm kunci kereta.

Manakala, bila nak start enjin kereta tiada sebarang lampu yang menyala pada meter itu adalah tanda bateri kereta kong yang paling ketara.

Baca selanjutnya : Tanda bateri kereta kong

Bateri kereta selalu kong

Tak semua yang mengalami situasi bateri kereta selalu kong ini. Namun, ianya perlu anda ketahui apakah punca bateri kereta kong.

Kadang-kadang ada orang cakap ia merupakan nasib. Nisbah dalam 100 biji bateri kereta yang dibeli, pasti ada 1 bateri kereta yang mempunyai masalah ini.

Namun, jika dah terjadi kepada anda beberapa kali, pasti ada sesuatu yang perlu anda lebih mendalam mengetahuinya.

Oleh itu, rujuklah kedai bateri kereta atau bengkel kereta yang berkemahiran mengenai bateri kereta yang pasti mempunyai kaitan dengan masalah kereta anda juga.

Punca bateri kereta cepat kong

Bila tiba masa tarikh ianya luput, pasti ia menjadi punca bateri kereta kong. Namun, berbeza pula sekiranya punca bateri kereta cepat kong ini terjadi kepada anda.

Sebelum ini guna kereta lain tidaklah begitu cepat bateri kereta kong. Kereta yang digunakan kali ini pula meragam bateri kereta cepat kong.

Terdapat beberapa perkara menjadi punca bateri kereta anda cepat kong atau lemah. Antaranya adalah disebabkan kereta anda adalah sangat jarang digunakan.

Sebaiknya dalam menggunakan sesebuah kereta itu, anda perlu maintain dengan cara paling kurang 3 hari sekali untuk menghidupkan enjin kereta tersebut.

Baca selanjutnya : Punca bateri kereta cepat kong

Bateri kereta kong tak sampai setahun

Jika anda mengalami masalah bateri kereta kong tak sampai setahun sudah tentu anda berasa hairan. Apa perlu buat jika bateri kereta kong untuk situasi ini ?

Memang patut anda berasa hairan, hal ini bukan perkara yang biasa. Walaupun bateri kereta kong anda baru sahaja mencecah setahun, pasti ada masalah disebaliknya.

Adakah anda boleh membuat claim warrantly bagi kes bateri kereta kong tak sampai setahun ini ? Tapi sebelum itu, anda wajar semak semula cara kegunaan anda bagaimana.

Benda ini akan ditanya kelak sekiranya anda terburu-buru dalam membuat claim warrantly bateri atau menyerang kedai bateri kereta.

Ada beberapa faktor menjadi penyebab bateri kereta kong tak sampai setahun yang bermula dari pihak anda sebagai pengguna.

Baca selanjutnya : Bateri kereta kong tak sampai setahun

Bateri kong atau alternator ?

Kebanyakkan ramai yang keliru dengan masalah bateri kereta kong atau pun alternator yang sudah rosak.

Kedua ini sangat berkait rapat. Namun, paling ketara jika mempunyai masalah alternator adalah semasa enjin kereta hidup, terdapat bunyi yang bising datang dari hadapan bonet kereta.

Namun, ada lagi beberapa cara untuk anda tahu adakah masalah yang anda sedang lalui itu merupakan bateri kong atau alternator.

Baca seterusnya : Bateri kong atau alternator

Bateri kereta kong lupa tutup lampu

Dalam situasi ini merupakan dari kecuaian anda sendiri. Walaupun sengaja atau pun tidak, bateri kereta kong lupa tutup lampu ini akan berlaku sekiranya ia kerap berlaku.

Sebaiknya elakkan perkara ini berlaku kerana penggunaan lampu kereta semasa enjin kereta tidak hidup akan memberi kesan bateri kereta kong.

bateri kereta kong lupa tutup lampu
Bateri kereta kong lupa tutup lampu

Ia bakal memendekkan tempoh hayat bateri kereta anda. Bayangkan sepanjang malam lampu kereta anda menyala dan menggunakan elektrik di dalam bateri tersebut sepenuhnya.

Mengapakah apabila menggunakan lampu kereta dan bateri kereta akan digunakan sepenuhnya ketika enjin kereta tidak dihidupkan?

Apakah kemungkinan lain yang bakal berlaku akibat bateri kereta kong lupa tutup lampu ?

Baca selanjutnya : Bateri kereta kong lupa tutup lampu

Bateri sel basah kong

Bateri kereta basah yang anda gunakan perlu dipastikan bahawa ianya dimaintain dengan baik atau sebaliknya.

Jika sebaliknya, maka akan terjadi bateri sel basah kong tanpa anda duga kerana berlaku di luar waktu yang dianggarkan.

Ada cara untuk anda check terlebih dahulu sebelum anda nak tentukan bateri sel basah itu kong atau pun masih boleh digunakan lagi.

Jika sudah beberapa kali bateri kereta basah anda tidak memberikan kerjasama, maka anda perlu membuat sesuatu dengan menukar kepada yang baru.

Rujuk selanjutnya : Bateri sel basah kong

Bateri kering kong

Berbeza pula dengan bateri kereta kering. Bateri kereta kering agak mudah sedikit untuk anda menjaganya.

Namun, tidak lah mudah seperti yang disangka. Jika bateri kering kong, perlu tahu juga tatacara dalam mengetahui ianya telah betul-betul kong atau masih boleh dicas lagi.

Bateri kering kereta ini boleh dicas semula. Namun, ia juga mempunyai limitnya tersendiri. Bila dah cas, bukan bermakna ianya akan bertahan sama seperti anda beli bateri kereta yang baru.

Ianya perlu dilihat melalui kondisi atau keadaannya juga. Agak-agak berapa kali boleh anda cas bateri kering kong ini ?

Kereta auto bateri kong

Bagaimana pula nak hadapi dan selesaikan masalah kereta yang mempunyai transmisi auto dalam masa yang sama bateri kong ini ?

Kalau dah betul-betul kong, silap hari bulan hanya tersadai sahaja tepi jalan jika anda berada di luar. Begitu juga jika kereta masih berada di rumah.

Apakah yang boleh anda lakukan sekiranya kereta auto bateri kong ini terjadi kepada anda ?Kalau boleh kita elak-elakkanlah terjadinya kes kereta auto bateri kong ini.

Hal ini kerana, jika anda berada di luar atau di tempat kerja dan suasana pula pada tengah malam, maka memang tak boleh buat apa dah.

Lebih-lebih lagi sekiranya kereta anda tidak mempunyai sebarang towing insurans yang disedikan kepada anda. Lebih teruk jika kereta auto bateri kong anda berada di kawasan parking bertingkat di pusat membeli-belah.

Baca selengkapnya : Kereta auto bateri kong

Cara hidupkan kereta bateri kong

Apakah ada potensi bagi anda nak hidupkan kereta yang baterinya telah kong? Adakah cara hidupkan kereta bateri kong ini telah terbukti penggunaannya?

Terdapat beberapa cara untuk anda hidupkan kereta bateri kong ini. Namun, ia bukanlah satu perkara yang boleh anda selesa dalam terus menggunakannya.

Tukarlah kepada bateri kereta yang baru sebaik sahaja anda berjaya menggunakan cara hidupkan kereta bateri kong ini dengan segera.

Hal ini adalah bagi mengelakkan bateri kereta kong ini menjadi lebih teruk dengan tidak memberi tindak balas langsung kepada cara hidupkan kereta bateri kong yang anda ketahui ini.

Baca selanjutnya : Cara hidupkan kereta bateri kong

Cara cek bateri kereta kong

Sudah pasti ada caranya untuk anda cek bateri kereta kong ini. Jika sudah dipastikan dengan betul menggunakan cara cek bateri kereta kong ini, barulah anda senang dalam membuat keputusan.

Terdapat kes yang baru sahaja membeli bateri kereta, dan baru ketahui ianya bukan berpunca dari masalah bateri kereta kong.

Nasib baik jugalah tidak segera membuat keputusan untuk membeli bateri kereta yang lain. Oleh itu, sangatlah penting untuk anda ketahui cara cek bateri kereta kong ini.

Anda mampu menjimatkan wang dari membeli bateri kereta baru yang padahal ianya merupakan masalah lain salah satunya seperti masalah alternator.

Baca selengkapnya : Cara cek bateri kereta kong

Cara mengatasi bateri kereta kong

Persoalannya di sini adalah adakah bateri kereta itu tidak akan kong ?Malah, jika anda mengamalkan cara mengatasi bateri kereta kong masih tidak boleh anda elak untuk beli bateri kereta yang baru bila masanya sudah tiba.

Namun, kelebihannya disini adalah anda masih mampu menjaga tempoh hayat bateri kereta itu selama yang boleh jika anda menitik beratkan cara mengatasi bateri kereta kong ini.

Apakah cara-caranya? Antara cara mengatasi bateri kereta kong adalah mengikut dan menjaga waktu servis kereta seperti yang dijadualkan.

Ramai di antara kita berfikir ianya tidak terkait langsung. Namun, jika anda tanya kepada orang yang lebih mahir tentang bateri kereta pasti mereka akan menyetujui perkara ini.

Baca selanjutnya : Cara mengatasi bateri kereta kong