Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Insuran motor

Cara kira harga insurance motor

Cara kira harga insurance motor. Bagaimanakah untuk cara kira harga insurance motor berdasarkan beberapa teknik ?

Adakah terdapat beberapa teknik yang boleh anda lakukan supaya anggaran harga insuran motor boleh anda dapatkan ?

Tujuan cara kira harga insurance motor adalah untuk menjadikan perbandingan antara beberapa syarikat insuran.

Bukan itu saja, ia memberikan harga keseluruhan road tax dan insuran motor yang amat berpatutan di kalangan pilihan yang ada.

Ada orang masih bergantung kepada syarikat insuran motor yang sama setiap tahun. Namun, bila dari tahun ke tahun harga insuran motor tidak begitu berubah, maka ambil langkah untuk melakukan survey satu persatu.

Bagaimanakah cara kira harga insurance motor yang sebenar ?

Setiap syarikat insuran mempunyai cara kira harga insurance motor tersendiri. Hal ini demikian, mereka mempunyai sistem mereka sendiri.

Sistem ini perlu dilengkapkan sebelum anda mendapatkan harga insuran motor. Antara maklumat yang perlu dilengkapkan adalah :

  1. Nama penuh pemilik motor
  2. Alamat penuh pemilik motor
  3. Nombor kad pengenalan
  4. Nombor pendaftaran motor
  5. Nilai cc enjin motor
  6. Tahun motor dikeluarkan

Menerusi maklumat yang lengkap di atas, sistem akan mengeluarkan harga insuran motor anda pada tahun tersebut.

cara kira harga insurance motor

Bagaimana nak tahu insurance motor paling murah ?

Insurance motor murah boleh anda dapatkan menerusi perbandingan setiap syarikat insurans. Lain syarikat insuran, lain pula harga insuran motor yang ditawarkan.

Semakin rajin anda membuat survey dari syarikat insuran ke syarikat insuran, pasti anda akan menjumpai syarikat insuran yang menawarkan insurance motor paling murah.


Contohnya insurans motor lc 135, walaupun anda sudah rasa harga insuran motor tersebut sudah menjangkau murah, ada tawaran syarikat insuran lain yang memberikan insurance motor murah yang tidak anda jangkakan.

Gunakan kesempatan ini kerana setiap tahun dan setiap syarikat insuran akan bersiang serta berlumba-lumba untuk memberikan harga insuran motor paling murah dan terbaik kepada anda.

Road tax dan insuran motor

Begitu untuk untuk mendapatkan road tax dan insuran motor. Bila sudah digabungkan kedua harga ini, anda pasti akan merasa berat untuk mengeluarkan budget setiap tahun.

Buat survey pada syarikat insuran minima sebanyak 3 syarikat insuran. Pastikan market value yang ditawarkan adalah sama.

Contohnya road tax dan insuran motor 250cc, setiap tahun anda sewajarnya memilih insurance motor paling murah dan dalam masa yang sama anda ditawarkan market value yang mengikut tahun dengan betul.

Beli insuran motor selepas mendapatkan insurance motor paling murah


Selepas anda mendapati cara kira harga insurance motor ini, pastikan anda tidak beli insuran motor secara terburu-buru.

Hal ini demikian, walaupun terdapat beza RM10 sekalipun, pasti untuk jangka masa panjang memberikan penjimatan yang banyak kerana anda sudah tahu cara kira harga insurance motor.

One thought on “Cara kira harga insurance motor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *