Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Insuran motor

Harga insuran motor rsx 150 berapa ?

Harga insuran motor rsx 150. Berapakah anggaran bagi harga insuran motor honda rsx 150 yang perlu anda belanjakan setiap tahun ?

Jentera keluaran honda ini sudah tentu menjadi pilihan kepada anda yang meminati reka cipta atau designnya yang agak unik.

Didatangkan dengan design berlainan dari motosikal yang lain merupakan satu taruhan bagi pihak jenama honda yang sudah lama bertapak di negara kita.

Namun, adakah dari segi harga insuran motor rsx 150 ini juga berbaloi untuk anda miliki justeru untuk di renew bagi setiap tahun sepanjang penggunaannya ?

Artikel rujukan : Senarai harga insuran motor mengikut cc

harga insuran motor rsx 150
Harga insuran motor RSX 150

Berapakah harga insuran motor rsx 150 ?

Mengikut pengalaman rakan aku yang menggunakan sendiri motor honda rsx 150 ini, tahun pertama bagi menghidupkan insuran motor rsx 150 adalah berjumlah RM360 sahaja.

Insuran motor rsx 150 ini merupakan jenis first party yang melindungi motor tersebut dari kemalangan, kebakaran serta kecurian.

Bagi permulaan harga insuran motor rsx 150 ini di cover sebanyak RM9,000. Dari jumlah tersebutlah anda hanya perlu membayar jumlah RM360 tadi agar motor anda mempunyai perlindungan.

Insuran motor rsx 150 ini juga merupakan kewajipan yang perlu anda hidupkan bagi setiap tahun supaya anda dapat melindungi diri dengan menambah insuran motor seperti personal accident atau dikenali sebagai PA.

Apakah wajib untuk mengambil perlindungan diri dalam insuran motor rsx 150 anda ?

Dalam insurans motor rsx 150, perlindungan yang diberikan hanyalah kepada keperluan membaiki motosikal akibat dari kemalangan, kecurian mahupun jika ianya hilang disebabkan dicuri.

Penambahan personal accident atau PA adalah tidak wajib. Namun, jika anda inginkan perlindungan diri sebagai penunggang adalah patut untuk membuat penambahan dalam insurans motor rsx 150 sedia ada.

Harga insuran motor rsx 150 setelah ditambah insuran motor PA turut akan menjadi sedikit tinggi.

Namun, kebaikannya adalah memberi kelebihan dibandingkan orang lain yang hidupkan insuran motor rsx 150 tanpa menambah insurans motor PA ini.

Selain motor anda dapat dibaiki menggunakan claim insurans motor rsx 150 tadi, dalam masa yang sama anda juga dilindungi sekiranya dimasukkan ke hospital akibat dari kemalangan tersebut.

Bagaimanakah untuk dapatkan harga insuran motor rsx 150 yang murah ?

Terdapat banyak juga yang menanyakan soalan ini. Cara untuk dapatkan harga insuran honda rsx 150 yang murah adalah dengan cara membuat transfer ncd.

Transfer ncd dari motor lama anda yang mempunyai 25% akan membantu anda mendapatkan harga insuran motor rsx 150 yang agak murah walaupun dari permulaan ianya dibeli.

Namun, ianya bagi sesiapa yang mempunyai rekod ncd dari motor sebelum ini. Bagi anda yang baru saja membeli motor baru pertama kali, anda tidak mempunyai rekod ncd yang lama kerana baru saja memiliki motor.

Adakah boleh untuk renew insuran motor rsx 150 menggunakan 3rd party cover insurans ?

Bagi tahun pertama anda menghidupkan insuran motor rsx 150 adalah sangat tidak digalakkan untuk renew insurans motor 3rd party.

Hal ini demikian, sangat tidak digalakkan kepada anda yang membeli motor menggunakan loan kedai, loan aeon atau lain-lainnya.

Risiko terhadap kemalangan kepada motosikal adalah tinggi. Jadi, keperluan bagi anda membeli insuran motor rsx 150 1st party adalah sangat diutamakan.

Sekiranya anda membelinya dengan tunai dan habis membayar sewaktu membeli tanpa sebarang loan dibuat. Maka pilihan bagi anda menghidupkan insuran motor rsx 150 3rd party adalah terletak di tangan anda sendiri.

One thought on “Harga insuran motor rsx 150 berapa ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *