Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Harga roadtax kereta

Harga roadtax dan insurans kereta Axia

Harga roadtax dan insurans kereta Axia. Apakah itu roadtax axia dan juga insurans axia ? Berapakah harga roadtax axia dan juga harga insurans axia ?

Setiap dari kita yang memiliki kereta pasti perlu mengetahui kos-kos yang perlu dibelanjakan sepanjang menggunakan kereta.

Bagi sebiji kereta tidak akan terlepas untuk mengeluarkan kos renew roadtax kereta serta renew insurans kereta.

Jika anda mempunyai lebih dari sebiji kereta, maka setiap darinya perlu anda budgetkan agar tidak terlepas dari renew roadtax dan insurans kereta.

Apakah itu roadtax kereta Axia ?

Road tax kereta Axia merupakan satu kadar cukai yang dikenakan kepada pemilik kereta axia.

Axia roadtax atau cukai jalan raya axia ini perlu anda bayar dan mempunyai tempohnya mula dan tamat.

Semua kereta yang menggunakan jalan raya wajib mempunyai roadtax kereta termasuk roadtax axia.

Renew roadtax axia merupakan tanggungjawab semua kenderaan di atas jalan raya kerana bakal memberikan kemudahan sekiranya berlaku perkara yang tidak terduga.

Apakah itu insurans kereta Axia ?

Insurans kereta perodua axia merupakan satu pelan perlindungan yang akan melindungi kereta axia anda jika berlaku kemalangan jalan raya, kehilangan kereta axia disebabkan oleh dicuri dan berlaku kebakaran pada kereta axia anda.

Kereta axia anda adalah wajib untuk membuat insurans axia terlebih dahulu sebelum membuat road tax axia.

Hal ini demikian, kerana anda tidak dibenarkan untuk menghidupkan roadtax axia sekiranya urusan renew insurans kereta axia belum diselesaikan.

Jika sudah selesai menghidupkan insurans axia, maka barulah roadtax kereta axia boleh dibuat dan nama lengkapnya boleh dipanggil sebagai roadtax dan insurans axia.

Mengapa ia dipanggil roadtax dan insurans kereta axia ?

Roadtax dan insurans kereta axia adalah tidak dapat diasingkan lagi. Walaupun ianya berasal dari harga roadtax kereta axia dan harga insurans kereta axia yang berbeza, ianya tetap satu harga roadtax dan insurans kereta axia yang saling melengkapi.

Tujuannnya disini adalah sesebuah budget bagi harga roadtax dan insurans kereta axia. Ianya adalah satu pelengkap kepada keseluruhan menghidupkan cukai jalan dan dalam masa sama dilindungi oleh pihak syarikat insurans.

Harga roadtax dan insurans kereta Axia

Berapakah harga roadtax kereta axia ?

Harga renew roadtax kereta axia adalah bergantung kepada cc enjin kereta axia itu sendiri. Bukan hanya harga renew roadtax axia, untuk semua kereta-kereta yang berdaftar perlu merujuk cc enjin kereta masing-masing dan ianya bersifat tetap.

Hal ini demikian, cc enjin merupakan penentu bagi harga roadtax perodua axia anda. Jika di rujuk dalam geran kereta axia anda, akan tertulis cc enjin kereta axia ditulis berjumlah 998cc atau jika kita bundarkan kepada nombor terdekat akan menjadi 1000cc.

Disebabkan itu juga ada orang akan menggunakan istilah roadtax axia 1.0 kerana cc enjin kereta axia merupakan 1000cc. Jadi, harga roadtax axia 1.0 inilah rujukan terbaik sebelum nak berikan roadtax axia berapa.

Harga road tax axia hanyalah berjumlah sebanyak RM20 sahaja. Adakah bayaran roadtax kereta axia ini perlu dibayar sekali sahaja ? Jawapannya adalah sekali sahaja bagi setiap tahun. Bermakna RM20 itu merupakan harga road tax kereta axia untuk tempoh setahun sahaja.

Oleh itu, anda sudah tahu roadtax axia setahun dan road tax axia berapa sekarang. Cuma pastikan roadtax kereta axia berapa sudah boleh juga ditentukan tempohnya.

Berapakah harga insurans kereta axia ?

Manakala, harga insurans kereta perodua axia pula adalah tidak tetap. Hal ini demikian, harga insurans kereta axia akan dipengaruhi oleh beberapa ciri-ciri termasuklah seperti :

  1. Market value tahunan kereta axia
  2. NCD yang bergantung kepada pemilik kereta axia
  3. Syarikat insurans kereta axia

Ciri-ciri di atas antara faktor yang menyebabkan harga insurans axia anda bertukar-tukar pada setiap tahun.

Namun, sifatnya adalah semakin murah jika anda tidak membuat sebarang claim insurans. Jika anda sudah membuat claim insurans, maka harga insurans kereta axia akan menjadi tinggi oleh kerana pengaruh NCD atau dikenali sebagai No claim diskaun.

Contoh anggaran harga insurans kereta axia adalah seperti di bawah :

TahunNCDMarket ValueHarga insurans kereta Axia
125%RM45,000RM1,300-RM1,400
230%RM41,000RM1,100-RM1,200
338.33%RM37,000RM900-RM1,000
445%RM33,000RM800-RM900
555%RM29,000RM700-RM800

Jadual di atas merupakan harga insurans kereta axia secara anggaran bermula dari tahun pertama anda perlu hidupkan insurans kereta axia secara sendiri.

Ianya merupakan harga insurans kereta 1st party dan berdasarkan anggaran dari syarikat insurans yang sama. Sudah pasti harga insurans axia ini jika terdapat beza, pasti tidak akan jauh dari harga insurans kereta axia yang dianggarkan di atas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *