Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Harga roadtax kereta

Harga roadtax dan insurans kereta bezza

Harga roadtax dan insurans kereta bezza. Berapakah jumlah yang perlu anda belanjakan bagi harga dari segi roadtax bezza dan termasuk sekali insuran bezza ?

Memiliki sebuah kereta bezza sudah tentu dibanyangi dengan kos maintenance tahunan yang murah. Bukan setakat itu, dari segi kos minyaknya yang juga menjadi faktor mengapa ianya ramai dimiliki.

Di artikel ini, anda akan dapat mengetahui harga roadtax dan insuran kereta bezza secara keseluruhan untuk tahun-tahun tertentu.

Hal ini demikian, anda sendiri boleh memastikan bahawa ianya berbaloi atau sebaliknya sebelum membeli sebuah kereta bezza ini.

Kategori kereta perodua bezza

Sebelum anda nak ketahui harga roadtax bezza dan juga harga insurans kereta bezza, ada beberapa perkara yang perlu anda rujuk.

Rujukan bagi roadtax bezza dan insuran bezza adalah berdasarkan cc enjinnya yang berada di pasaran.

harga roadtax dan insurans kereta bezza

Terdapat 2 kategori bagi cc enjin kereta bezza iaitu :

  1. Perodua bezza 1.0
  2. Perodua bezza 1.3

Perodua bezza 1.0 bermaksud ianya mempunyai 1000cc atau dikenali sebagai bezza 1.0cc .

Manakala, perodua bezza 1.3 pula bermaksud mempunyai enjin 1300cc atau dipanggil sebagai bezza 1.3cc .

Apakah yang menjadi penentu kepada harga roadtax dan insurans bezza ?

Sesebuah harga roadtax kereta bezza dan harga insurans kereta bezza ditentukan melalui beberapa perkara iaitu :

1. Market value bagi insuran kereta bezza

Dalam penilaian insurans kereta bezza, sesebuah harga insuran kereta bezza adalah berdasarkan market value yang akan menjadi rujukan utama.

Semakin tinggi market value kereta bezza, maka semakin tinggi harga insurans kereta bezza anda.

Namun, tinggi atau rendah market value kereta bezza anda adalah tidak penting. Hal ini kerana, market value yang sederhana adalah amat penting bagi memudahkan urusan claim insuran kereta bezza anda.

Market value kereta bezza juga adalah berbeza berdasarkan spec yang anda ambil. Justeru, harga insurans bezza bagi spec rendah tidak sama dengan spec yang tinggi.

Contohnya, harga insuran bezza bagi spec X lebih rendah daripada spec advance disebabkan oleh perbezaan market value kereta bezza anda.

Namun, bagi harga insuran kereta bezza 1.3 advance dan X ini cukup jauh perbezaan market valuenya oleh kerana pelbagai kelebihan aksesori tambahan.

2. Cc enjin kereta bezza mempengaruhi harga roadtax perodua bezza

Terdapati 2 jenis cc enjin yang terdapat pada keluaran kereta perodua bezza iaitu 1000cc dan juga 1300cc. Melalui cc enjin bezza anda akan menentukan roadtax kereta bezza.

Untuk harga roadtax kereta bezza, ianya terbahagi kepada roadtax bezza 1.0 dan roadtax bezza 1.3 .

Bagi harga roadtax bezza 1.0 adalah lebih murah dibandingkan harga roadtax kereta bezza 1.3 . Bermaksud roadtax kereta bezza 1.3 dan 1.0 dapat dibezakan melalui perkara ini.

Walaupun anda menggunakan spec kereta bezza yang sama, bila merujuk kepada cc enjin, harga roadtax kereta bezza juga akan turut mempengaruhi.

Contohnya, harga untuk roadtax bezza 1.3 X dan roadtax bezza 1.0 G adalah tidak sama kerana mempunyai perbezaan cc enjin walaupun specnya adalah paling rendah dalam kalangan cc enjinnya.

Harga roadtax bezza 1.3 didapati lebih mahal sedikit dibandingkan dengan harga roadtax bezza 1.0 .

Berapakah harga roadtax dan insurans kereta bezza ?

Roadtax dan insurans bezza secara asasnya adalah berasingan mengikut faktor di atas.

Namun, bagi menyediakan budget secara keseluruhan, anda perlu mengetahui harga roadtax bezza dan harga insurans kereta bezza mengikut format yang betul.

Harga yang diberikan adalah anggaran bagi roadtax dan insurans bezza yang boleh anda jadikan contohnya dan rujukan.

Roadtax dan insurans bezza yang akan diberikan merupakan dari harga insuran kereta first party pada tahun pertama bersama dengan NCD kereta untuk permulaan adalah sebanyak 25%.

Berikut merupakan senarai bagi harga insurans bezza 1.3 Advance dan X dan juga harga insurans bezza 1.0 G automatik serta manual transmisi termasuk harga roadtax kereta bezza 1.3 dan 1.0.

Spec dan cc enjin kereta bezzaMarket value bezzaHarga roadtax kereta bezzaHarga insurans kereta bezzaHarga roadtax dan insurans kereta bezza
Bezza 1.0 G (M)RM33,000RM20RM800-1,000RM820
Bezza 1.0 G (A)RM35,000RM20RM900-RM1,000RM920
Bezza 1.3 XRM42,000RM70RM1,100-RM1,250RM1,170
Bezza 1.3 AdvanceRM48,000RM70RM1300-RM1400RM1,370

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *