Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Roadtax motor

Harga roadtax motor vario 150

Harga roadtax motor vario 150. Berapakah harga roadtax motor untuk sebuah motor idaman iaitu honda vario 150 ?

Sememangnya roadtax motor atau cukai jalan raya atau Lesen Kenderaan Malaysia (LKM) perlu dimiliki ketika berada atau menggunakan jalan raya.

Kewajipan untuk anda renew roadtax motor adalah sangat penting bagi mengekalkan anda sebagai pemilik serta penunggang motosikal untuk menunggang secara sah.

Di samping itu, ianya merupakan syarat utama jika anda ingin membuat claim insuran pada motor vario 150 anda sekiranya berlaku kemalangan.

Jadi, utamakan roadtax motor anda tanpa anda terlepas untuk renew roadtax motor. Kerana ia juga boleh mengundang kepada anda boleh disaman kerana menunggang motor tanpa roadtax motor.

Berapakah cc enjin motor bagi honda vario 150 ?

Untuk pengetahuan anda, setiap harga roadtax motor perlu anda rujuk kepada cc enjin motor yang sedang digunakan.

Lebih besar cc enjin motor yang anda gunakan, maka lebih jugalah perlu anda belanjakan pada setiap tahun bagi harga roadtax motor anda.

Bagi cc enjin motor honda vario 150 adalah berjumlah 150cc. Atau lebih spesifik lagi adalah 149cc jika dirujuk dalam geran motor.

Namun, ianya tetap dalam kategori 150cc kerana ianya berhampiran dengan cc enjin tersebut.

Harga roadtax motor vario 150

Berapakah harga roadtax motor vario 150 ?

Harga roadtax motor vario 150 ini tidaklah mahal dan ianya mampu milik berdasarkan penetapan cc enjin motor ini.

Jadi, jumlah bagi harga roadtax motor vario 150 untuk tempoh setahun atau 12 bulan hanyalah sebanyak RM2 sahaja.

Walaupun, ianya boleh dikatakan sebagai skuter canggih dan mempunyai enjin agak besar, harga roadtax motor vario 150 banyak menarik pemilik untuk membelinya atas faktor ini.

Namun, harga roadtax motor vario 150 ini bergantung kepada pihak berwajib di negara kita. Selagi ianya tidak diubah, anda sebagai pemilik motor honda vario 150 boleh menikmati harga roadtax motor yang sangat berpatutan ini.

Apakah tips untuk tidak terlepas dari tempoh membayar harga roadtax motor vario 150 ?

  1. Rancang waktu untuk renew roadtax motor varioa 150 anda. Elakkan dari sudah melepasi tempoh tamat roadtax motor baru nak hidupkan.
  2. Pastikan segala saman atas nama anda sebagai pemilik motor telah diselesaikan. Check sama ada jika anda mempunyai saman pdrm atau jpj.
  3. Jika anda tiada masa, minta ahli keluarga untuk hidupkan roadtax motor di jpj atau pejabat pos berhampiran. Nak lebih mudah buat renew roadtax motor vario 150 secara online.

One thought on “Harga roadtax motor vario 150

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *