Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Roadtax motor

Roadtax motor mati lebih 2 tahun

Roadtax motor mati lebih 2 tahun. Adakah dibolehkan untuk renew bagi anda yang mengalami masalah roadtax motor mati lebih 2 tahun ?

Setiap pemilik motosikal dikehendaki tahu akan tempoh-tempoh penting seperti tarikh roadtax motor atau cukai jalan motor itu akan tamat.

Sebagai pemilik motor juga anda perlu menyediakan beberapa jumlah budget sebelum tiba masanya roadtax motor anda akan mati.

Justeru, adakah roadtax motor mati lebih 2 tahun memerlukan jumlah budget yang melebihi dari jumlah yang kebiasaan anda hidupkan roadtax motor ?

Cara renew roadtax motor mati lebih 2 tahun

Untuk anda nak hidupkan roadtax motor yang mati lebih 2 tahun, anda tidak perlu menjalani proses pemeriksaan puspakom.

Roadtax motor mati lebih 2 tahun dalam artikel ini adalah terhad sehingga masuknya tahun ke 3 roadtax motor anda tamat.

Jika sudah memasuki tahun ke 3, maka cara renew roadtax motor mati lebih 2 tahun ini sudah tidak boleh digunakan lagi.

Cara renew roadtax motor mati lebih 2 tahun adalah seperti berikut :

  1. Hidupkan insuran motor anda selama 1 tahun.
  2. Pastikan anda mempunyai covernote insuran atau polisi insuran motor sebaik saja insuran motor telah dihidupkan.
  3. Hidupkan roadtax motor mati lebih 2 tahun anda di tempat renew roadtax motor seperti di Jpj dan kedai agent roadtax insuran.
  4. Ianya juga boleh dilakukan secara online seperti di aplikasi MyJpj, Myeg, Bjak dan juga website lain-lain yang berdaftar.
  5. Roadtax motor mati lebih 2 tahun anda telah pun siap dan tempoh tarikh akan bermula dari anda daftarkan roadtax motor yang baru.
  6. Selesai.

Roadtax motor mati lebih 2 tahun

Berapakah harga renew roadtax motor mati lebih 2 tahun ?

Harga bagi renew roadtax motor mati lebih 2 tahun adalah sama iaitu rm2. Namun, bagi keseluruhan untuk menghidupkan sesebuah roadtax motor mati lebih 2 tahun hanyalah harga insuran motor dan juga harga roadtax motor sahaja.

Tiada kos-kos lain yang tersembunyi bagi harga renew roadtax motor mati lebih 2 tahun. Kecuali, sekiranya anda menggunakan khidmat servis pihak agent roadtax dan insuran. Anda perlu membayar sedikit kos upah bagi mereka melakukannya untuk anda.

Kos upah roadtax motor mati lebih 2 tahun tidak mahal dan berbaloi sekiranya anda tidak mempunyai masa terluang. Serahkan kepada agent roadtax insuran dan tunggu sehingga roadtax motor mati lebih 2 tahun anda selesai dibuat.

Kesimpulannya, dalam menyelesaikan masalah roadtax motor mati 2 tahun, pastikan tiada sebarang saman pdrm atau jpj. Jika ada, selesaikan terlebih dahulu saman tersebut barulah anda boleh hidupkan roadtax motor mati lebih 2 tahun tanpa sebarang masalah.

Baca juga : Renew roadtax motor mati lebih setahun

One thought on “Roadtax motor mati lebih 2 tahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *