Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Harga roadtax kereta

Harga roadtax dan insurans kereta Saga : Dari sudut pengalaman sendiri

Harga roadtax dan insurans kereta saga. Berapakah jumlah budget yang perlu anda keluarkan bagi harga roadtax dan insurans kereta saga ?

Dari dahulu hingga sekarang sudah terdapat banyak generasi kereta proton saga. Antara model-model yang menjadi pilihan kereta saga sekarang adalah saga blm, saga fl, saga flx, dan juga saga vvt.

Masih terdapat lagi generasi yang lebih lama untuk proton saga seperti saga aeroback, saga iswara dan juga saga wira.

Kesemua model ini mempunyai ciri-ciri yang sama dari segi cc enjinnya. Ini memudahkan bagi menentukan kos penting seperti roadtax saga.

Kebanyakkannya roadtax 1.3 merupakan majoriti bagi cc enjin kereta proton saga ini. Jadi, ianya memudahkan untuk anda mengetahui proton saga lebih-lebih lagi berkenanan harga roadtax saga 1.3 .

Roadtax kereta saga 1.3

Roadtax kereta saga bukan sahaja untuk 1.3cc atau 1300cc, namun, terdapat juga keluaran proton saga seperti saga aeroback 1.5cc dan juga saga flx se 1.6 cvt.

Namun, keluaran ini tidaklah banyak dan permintaannya tidak begitu memberansangkan dibandingkan proton saga 1.3cc .

Kereta proton saga merupakan kereta keluarga kecil ke sederhana. Jadi, ianya tidak memerlukan begitu tinggi cc enjin.

Ianya cukup sekadar memberikan keselesaan dan juga penjimatan minyak yang banyak membantu dari segi ekonomi sesebuah keluarga.

Begitu juga dengan roadtax saga 1.3 ini. Kosnya adalah amat murah untuk anda renew setiap tahun dan tidak membebankan pemiliknya.

Insurans kereta saga 1.3

Insuran saga pula agak berbeza. Insurance proton saga berperanan melindungi kereta anda sekiranya berlaku kemalangan jalan raya.

Hal ini demikian, insurans kereta saga perlulah anda renew dengan insurans kereta first party dan bukannya insurans kereta 3rd party.

Jika insurans kereta saga dibuat menggunakan insurans kereta 3rd party, maka perlindungan tidak diberikan kepada kereta proton saga anda.

Namun, ianya masih diberikan perlindungan kepada pihak lain yang terlibat dalam kemalangan yang disebabkan oleh kereta saga anda.

Jadi, anda tidak perlu mengeluarkan duit untuk membaiki kereta orang lain. Cuma anda hanya perlu keluarkan duit sendiri untuk membaiki kereta proton saga anda.

harga roadtax dan insurans kereta saga

Harga roadtax kereta proton saga

Setiap tahun harga roadtax kereta proton 1.3 sifatnya akan sama dan tidak berubah. Penetapan ini telah dibuat oleh pihak berwajib.

Jadi, jumlah harga roadtax proton saga ini tidak akan bertukar selagi mana pihak berwajib belum memberikan perubahan. Jika ada pasti akan mengambil masa untuk perubahan tersebut.

Harga roadtax kereta saga 1.3 serta harga roadtax saga blm 1.3 adalah sama bagi harga roadtax kereta saga flx iaitu sebanyak RM70 sahaja. Manakala, harga roadtax kereta proton saga 1.5cc dan 1.6cc masing-masing berlainan harga iaitu RM90 sahaja

Berdasarkan harga roadtax kereta saga di atas, tempoh masanya adalah bagi 1 tahun penggunaan sahaja.

Harga insurans kereta proton saga

Manakala, bagi harga insuran kereta saga adalah tidak sama bagi setiap tahun dan tiada sebarang penetapan oleh pihak berwajib.

Hal ini demikian, harga insurans kereta proton saga perlu dinilai berdasarkan perkara di bawah seperti berikut :

  1. Market value kereta saga
  2. Tahun kereta
  3. Ncd pemilik kereta
  4. Jenis insurans kereta yang dipilih sama ada insurans 1st party atau 3rd party
  5. Syarikat insuran yang menawarkan harga insurans kereta saga yang berbeza
  6. Tambahan insuran yang di ambil seperti windscreen, personal accident(PA) dan juga Perils(Perlindungan bencana alam)

Harga insurans kereta saga akan masih diberikan sebagai contoh kepada anda yang ingin menjadikan ianya sebagai rujukan.

Harga yang diberikan merupakan anggaran harga sahaja. Ianya merupakan insurans kereta saga baru dan juga harga dari insuran kereta 1st party.

TahunNcdMarket ValueHarga insurans kereta proton saga
125%RM43,000RM1,300-RM1,400
230%RM38,000RM1,100-RM1,200
338.33%RM34,000RM900-RM1,000
445%RM30,000RM700-RM800
555%RM27,000RM600-RM700

Berapakah harga roadtax dan insurans kereta saga ?

Berdasarkan pecahan yang boleh anda rujukan pada harga roadtax kereta saga dan harga insurans kereta saga secara anggaran.

Untuk tahun pertama anda menghidupkan roadtax dan insurans kereta saga secara sendiri adalah dalam anggaran sebanyak RM1,370 sahaja.

Harga roadtax dan insurans kereta saga ini hanya berdasarkan anggaran yang belum termasuk harga insuran tambahan seperti windscreen, PA dan juga perils.

Ianya merupakan harga roadtax dan insurans kereta saga secara premium atau asas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *