Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Insuran motor

Harga insuran motor first party dan harga insuran motor 3rd party

Harga insuran motor first party dan harga insuran motor 3rd party. Adakah harga insuran motor first party dan harga insuran motor 3rd party ini boleh anda jadikan sebagai pilihan ?

Jika anda baru memiliki sebuah motosikal, tahun pertama anda baru gunakan motor perlu menghidupkan insuran motor sebelum dibolehkan untuk renew cukai motor.

Sebelum nak hidupkan insurans motor, pastikan anda tahu harga insuran motor yang terbahagi kepada dua iaitu :

  1. Harga insuran motosikal third party
  2. Harga insuran motosikal first party

Kedua pilihan ini boleh anda dapati dengan kelebihan yang diberikan. Namun, pastikan juga anda ketahui kekurangannya juga sebelum membuat keputusan.

Harga insuran motosikal first party

Antara kelebihan terpenting yang boleh anda dapati sekiranya membayar harga insuran motosikal first party adalah perlindungan pada motor anda.

Jika berlaku sebarang kemalangan atau kecurian, nilai harga insuran motor first party yang menentukan sama ada berapa perlindungan yang boleh anda claim pada syarikat insuran.

Artikel lanjut : Harga insurans motor first party

Semakin tinggi harga insuran first party anda bayar, semakin berbaloi jika anda membuat claim pada syarikat insurans. Namun, nilai harga tersebut juga bergantung kepada market value semasa motor anda pada setiap tahun.

Manakala, jika harga insuran motosikal first party anda rendah, ianya memberikan sedikit risiko sekiranya pembaik pulihan motor anda melebihi nilai yang anda cover.

harga insuran motor first party dan harga insuran motor 3rd party

Harga insuran motosikal third party

Berbeza pula bagi harga insuran motor 3rd party. Kelebihan pada harga insuran motor third party ini adalah ianya tidak memerlukan budget yang lebih untuk anda hidupkan insuran motor setiap tahun.

Namun, untuk motor yang baru saja dibeli, syarikat insuran tidak anda menawarkan harga insuran motosikal third party ini.

Begitu juga sekiranya anda baru membeli motor yang masih mempunyai baki pinjaman dengan pihak kedai atau Aeon credit adalah sangat tidak digalakkan untuk renew harga insuran motor 3rd party.

Hal ini kerana, walaupun nak hidupkan harga insuran motor third party ini murah. Namun ianya berisiko kepada pemilik motor yang perlu mengeluarkan duit sendiri sekiranya kemalangan motor berlaku.

Artikel lanjut : Harga insuran motosikal third party

Apakah kekurangan harga insurans first party ?

Harga insurans first party dari segi kekurangannya adalah ianya agak mahal. Namun, harga insuran motor first party ini dari tahun ke tahun akan menjadi semakin murah disebabkan faktor :

  1. NCD semakin tinggi
  2. Market value tahunan akan menurun

Kekurangan harga insurans first party ini juga dapat dielakkan sekiranya sebelum ini anda mempunyai NCD pada motor lama.

Jadi, semasa membeli motor baru, harga insuran motosikal first party anda menjadi sedikit murah kerana bantuan dari NCD motor lama.

Harga roadtax motor third party

Tiada sebarang perubahan dari segi harga roadtax motor yang menghidupkan insurans motor third party.

Hal ini demikian, harga roadtax motor third party adalah tetap dan tidak sama seperti harga insuran motor 3rd party

3 thoughts on “Harga insuran motor first party dan harga insuran motor 3rd party

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *