Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Insuran motor

Harga roadtax dan insurans motor

Harga roadtax dan insurans motor. Apakah sebenarnya harga roadtax dan insurans motor yang boleh anda ketahui ?

Adakah harga insuran motor dan harga roadtax motor merupakan harga yang boleh dirangkumi sekali dalam pembayaran atau perlu dibayar secara berlainan ?

Sememangnya tidak boleh disangkal lagi harga roadtax dan insurans motor merupakan perkara wajib anda bayar bagi melengkapi proses hidupkan cukai jalan motosikal sepenuhnya.

Jika salah satunya tidak dibuat, maka proses keseluruhan roadtax insurans motor tidak lengkap dan boleh mendatangkan masalah kepada anda sebagai pemilik motor.

Apa itu harga roadtax motor dan insuran ?

Harga roadtax motor dan insuran merupakan satu harga yang dikenakan kepada setiap pemilik motor.

Setiap tahun harga renew roadtax dan insurans motor ini perlu diperbaharui. Jika terlepas tarikh roadtax motor dan insurans motor yang ditetapkan, maka anda perlu segera menghidupkannya sebelum anda diambil tindakan.

Tanpa membayar harga roadtax dan insuran motor, anda sebagai penunggang motor boleh disabitkan dengan kesalahan iaitu dikenali sebagai saman kerana menunggang di atas jalan raya.

harga roadtax dan insurans motor

Apakah akan terjadi sekiranya anda menangguh masa kerana tidak mencukupi budget harga insuran dan roadtax motor ?

Tiada perkara yang terjadi sekiranya anda tidak menunggang motor tersebut di atas jalan raya.

Yang menjadi kesalahan adalah anda menunggang motor tersebut di atas jalan raya tanpa sebarang roadtax dan insurans motor.

Lebih-lebih lagi jika berlaku kemalangan melibatkan motor lain, tiada sebarang claim boleh dibuat kepada motor anda dan juga motor pihak ketiga yang terlibat.

Hal ini demikian, perlu dielakkan kerana bakal menyusahkan pihak ketiga oleh kerana anda tidak membayar harga renew roadtax motor dan insurans motor mengikut masa yang diberikan.

Jika sudah memcukupi budget, hidupkan harga roadtax dan insurans motor anda. Kemudian, barulah anda boleh membawa motor anda kembali di atas jalan raya dengan perlindungan insurans motor serta cukai jalan raya yang lengkap.

Harga roadtax dan insurans motor 125cc

Untuk anda yang memiliki motor yang mempunyai 125cc, harga roadtax dan insurans motor 125cc adalah bergantung kepada beberapa faktor.

Namun, apa yang penting adalah perlulah membuat kepastian pada geran motor terlebih dahulu adakah motor anda ditulis 125cc atau sebaliknya.

Harga roadtax dan insurans motor lc135

Lain pula untuk harga roadtax dan insurans motor lc135. Ada terdapat banyak generasi atau version motor yamaha lc135 ini.

Kesemua keseluruhan atau total bagi harga roadtax dan insurans motor lc135 untuk setiap version adalah tidak sama, namun boleh anda jadikan rujukan di bawah.

Artikel lanjut : Harga roadtax dan insurans motor lc135

Harga roadtax dan insurans motor 150cc

Dari tahun ke tahun sudah ramai pemilik motor yang memilih motor berkuasa 150cc. Dari segi harga roadtax dan insurans motor 150cc pula tidak sama dengan cc enjin di bawahnya yang sering anda ketahui.

Lakukan survey harga roadtax dan insurans motor 150cc dari satu syarikat insuran kepada syarikat insurans lain untuk mendapatkan harga yang lebih berbaloi. Salah satunya anda boleh membuat survey pada harga roadtax dan insurans motor y15.

Artikel berkaitan : Harga roadtax dan insurans motor 150cc

Harga roadtax dan insurans motor 155cc

Berbeza pula untuk harga roadtax dan insurans motor 155cc. Ramai di antara pemilik motor membuat kesilapan setelah membeli motor.

Ternyata harga roadtax dan insurans motor 155cc agak tinggi sedikit dibandingkan saingan terdekatnya walaupun hanya berbeza 5cc.

Harga roadtax dan insurans motor 250cc

Turut menjadi pilihan adalah motor yang mempunyai 250cc. Bagi harga roadtax dan insurans motor 250cc juga tidak sama seperti cc enjin di bawah yang biasa anda gunakan.

Bila sudah masuk 201cc hingga 250cc, maka sediakan harga roadtax dan insurans motor 250cc setiap tahun agar anda dapat menghidupkan roadtax dan insurans motor 250cc tanpa sebarang masalah.

Artikel berkaitan : Harga roadtax dan insurans motor 250cc

4 thoughts on “Harga roadtax dan insurans motor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *