Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Saiz bateri toyota wish

Saiz bateri toyota wish. Apakah saiz bateri kereta yang sebetulnya perlu anda gunakan bagi menggantikan bateri kereta toyota wish anda yang lama kepada baru ?

Prroses tukar bateri kereta mudah dari segi dapat merujuk semula saiz bateri toyota wish yang lama. Rujuk saja saiz bateri wish yang sama dan dapatkan yang baru.

Namun, sekiranya anda terlupa dan tidak dapat merujuk bateri kereta toyota wish kerana tidak menggunakan kereta tersebut semasa pembelian, maka anda boleh pastikan saiz bateri toyota wish di artikel ini.

Ada 2 model kereta toyota wish di bawa masuk ke negara kita. Keduanya merupakan toyota wish model generasi pertama dan terkini iaitu kedua.

Model kereta toyota wish

Bateri toyota wish antara kedua model adalah berbeza atau tidak sama satu dengan yang lain. Walaupun model pertama (AE10) sudah mencapai usia 20 tahun, kereta toyota wish ini masih menjadi pilihan untuk dibeli.

Begitu juga dengan model kedua(AE20), pengeluaran kereta toyota wish telah berhenti pada tahun 2017, ianya tetap dicari oleh para pembeli yang inginkan jenama dan saiz kereta berupa mpv sesuai bagi kegunaan keluarga.

saiz bateri toyota wish

Apakah saiz bateri toyota vios berdasarkan kod bateri kereta ?

Bateri kereta toyota wish yang sebetulnya adalah berdasarkan bacaan dimensi yang tepat untuk ianya mudah dimasukkan kedalam tapak bateri kereta yang tersedia.

Jadi, kedua-dua model iaitu generasi pertama dan generasi kedua kereta toyota wish mempunyai saiz bateri toyota wish yang berlainan. Rujuk jadual di bawah bagi kemudahan anda berdasarkan model kereta toyota wish anda :

Model Kereta Toyota WishDimensi Bateri Toyota Wish
Model pertama (2003-2008)B24R
Model kedua (2009-2017)D23L

Jadual di atas merupakan dimensi berdasarkan kod bateri kereta yang boleh anda jadikan panduan ketika hendak membeli bateri kereta toyota wish. Namun, kod bateri tersebut tidak lengkap kerana belum termasuk dengan kod bateri yang lengkap.

Berikut merupakan saiz bateri toyota wish yang lengkap berdasarkan gabungan kod bateri kereta yang boleh anda lihat pada bateri kereta yang baru anda beli. Pastikan kod tersebut adalah betul supaya ianya boleh terus dipasang tanpa sebarang masalah.

Model Kereta Toyota WishSaiz Bateri Toyota Wish
Model pertama (2003-2008)NS60,NS60R,55B24RS
Model kedua (2009-2017)NS70, NS70L, 75D23L

One thought on “Saiz bateri toyota wish

Comments are closed.