Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Bacaan bateri kereta normal

Bacaan bateri kereta normal. Berapakah bacaan bateri kereta yang sepatutnya bateri kereta anda pamerkan ketika anda check bateri kereta ?

Bacaan bateri kereta yang baik atau normal perlu anda kenal pasti agar bateri kereta yang sedang anda gunakan itu masih berfungsi tanpa sebarang masalah.

Tiada kesalahan jika anda nak ketahui bacaan bateri kereta sekiranya anda baru sahaja menggunakan bateri kereta yang baru.

Malah, sikap ini perlu dipuji kerana mengambil tahu tentang tahap kesihatan pada bateri kereta anda merupakan kewajipan secara berkala.

Jika tidak melakukan sebarang check bateri kereta dengan mengambil tahu bacaan bateri kereta normal, maka secara tidak sedar bateri kereta anda boleh berlaku kehabisan atau lemah tanpa anda jangka.

Artikel terkait : Bacaan bateri kereta lemah

Berapakah bacaan bateri kereta normal yang sepatutnya ?

Bacaan bateri kereta ini secara asasnya adalah untuk kereta yang kebanyakkannya menggunakan bateri kereta yang mempunyai 12 volt.

Dari segi luarannya memang dikenali sebagai sebuah bateri kereta 12V. Namun, bila sudah pasang bateri kereta ini, bacaan bateri kereta ini agak berbeza.

Bacaan bateri kereta normal boleh anda lihat dengan menggunakan peralatan yang betul seperti multimeter yang boleh didapati secara online jika anda mahu beli.

Namun, jika anda tidak mahu beli, anda boleh meminta pihak kedai bateri kereta untuk check pada bacaan bateri kereta secara berkala.

Merujuk pada peralatan multimeter, bacaan bateri kereta normal adalah bermula dari 12.5 volt hingga 14.4 volt.

Apakah beza pada bacaan bateri kereta normal ini ?

Jika anda melihat terdapat anggaran bermula dari 12.5 volt hingga 14.4 volt. Kedua bacaan bateri kereta normal ini adalah ditetapkan seperti berikut :

Voltan (V)Tahap bacaan bateri kereta normal
12.5Normal ketika enjin tidak hidup
12.6Normal ketika enjin tidak hidup
12.7Normal ketika enjin tidak hidup
12.8Normal ketika enjin tidak hidup
12.9Normal ketika enjin tidak hidup
Jadual 1

Manakala range untuk bacaan bateri kereta seterusnya adalah seperti berikut :

Voltan (V)Bacaan bateri kereta normal
14.1Normal ketika enjin dihidupkan
14.2Normal ketika enjin dihidupkan
14.3Normal ketika enjin dihidupkan
14.4Normal ketika enjin dihidupkan
Jadual 2

Perhatikan pada kedua Jadual 1 dan Jadual 2 di atas. Anda boleh dapati terdapat beza pada bacaan bateri kereta normal ketika enjin kereta tidak hidup dan bacaan bateri kereta normal ketika enjin kereta hidup.

Jika jarum pada alat multimeter menunjukkan pada bacaan bateri kereta seperti di atas, maka bacaan bateri kereta normal sedang anda capai pada waktu itu.

bacaan bateri kereta normal
Bacaan bateri kereta normal

Apakah tindakan jika anda ketahui bacaan bateri kereta normal tidak berlaku pada bateri kereta anda ?

Jika anda dapati bacaan bateri kereta adalah selain dari bacaaan-bacaan seperti di atas, maka segera rujuk kedai bateri kereta terdekat jika anda check bateri kereta ini secara sendiri.

Manakala, jika pihak kedai bateri kereta sendiri yang check bateri kereta anda dan dapati bacaan bateri kereta adalah selain dari bacaan-bacaan di atas, maka minta nasihat dari pihak kedai bateri kereta tersebut.

Hal ini kerana, sama ada bacaan bateri kereta anda lemah atau sudah kong boleh berlaku ketika itu.

Dari bacaan bateri kereta inilah anda boleh ketahui tindakan anda seterusnya sama ada untuk tukar bateri kereta baru atau bateri kereta tersebut masih boleh dicas buat seketika.

One thought on “Bacaan bateri kereta normal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *