Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Bateri kereta Kancil dan info lengkap

Bateri kereta kancil. Di artikel ini terdapat perkara-perkara yang perlu anda dalami tentang bateri kereta bagi perodua kancil. Lebih-lebih lagi kepada anda yang masih menyimpan mahupun menggunakan kereta perodua kancil ini.

Tidak disangkal lagi ketika dahulu kereta kancil menjadi pilihan rakyat dinegara kita dengan catatan terjual dalam ratusan ribuan. Ini sudah pasti membanggakan setiap pemilik kereta kancil ini.

Ianya juga diiringi dengan bateri kereta perodua bagi kancil yang menjadi permintaan tinggi kesan dari penggunanya yang ramai. Sehingga sekarang jika anda belum memiliki kereta kancil atau pernah satu ketika memilikinya, pasti akan mencari semula untuk dijadikan sebagai kegunaan harian untuk jarak dekat.

Malah, ada yang ingin menjadikan koleksi oleh kerana permintaan tinggi sehingga kini. Tidak hairanlah bateri kancil juga masih dicari dan dicatatkan sebagai antara kereta ekonomi terbaik sama seperti dahulu.

Bateri kereta kancil dan modelnya

1. Bateri kereta kancil 660

Untuk anda yang menggunakan kereta kancil cc enjin 660, bateri kancil 660 yang anda gunakan tidak perlu begitu banyak jika dalam bacaan mAh dalam bateri kereta tersebut.

Ada yang mengatakan bateri kereta kancil 660 tidak sama dengan model lagi satu. Malah, ada juga berpendapat sama sahaja. Namun, segala pendapat tersebut merupakan dapatan umum sahaja.

2. Bateri kereta kancil 850

Begitu juga dengan bateri kancil 850, ianya boleh menggunakan minimum bateri kereta yang berada di pasaran seperti 12V sudah cukup memadai bagi kegunaan harian anda.

Bila anda telitikan adakah bateri kereta kancil 850 ini sama dengan seterunya 660 ? Berikut merupakan ciri-ciri yang boleh anda telitikan bagi menentukan antara kedua bateri kereta kancil ini.

Saiz bateri kereta kancil

Manakala, lebih spesifik lagi, anda perlulah mengetahui tentang saiz bateri kancil. Saiz bateri kancil 850 dan juga saiz bateri kancil 660 adalah sama kerana ianya disediakan dengan tapak bateri kereta yang sama.

Namun, saiz bateri kereta kancil bukan sahaja bergantung kepada tapak bateri kereta kancil anda semata-mata.

bateri kereta kancil

Jenis bateri kereta kancil

Seterusnya, pemilihan jenis bateri kereta kancil perlu anda membuat keputusan antara :

  1. Bateri kereta kering kancil
  2. Bateri kereta basah kancil

Kedua bateri kancil 850 dan bateri kancil 660 mempunyai 2 pilihan bagi jenis bateri kereta kancil di atas. Ciri-cirinya anda boleh kenal pasti berdasarkan aspek-aspek yang anda inginkan.

Harga bateri kereta kancil mengikut model

Berikut merupakan harga bateri kereta kancil berdasarkan model yang dikeluarkan oleh perodua :


1. Harga bateri kereta kancil 660

Ramai yang agak keliru bagaimana ini mengetahui harga bateri kancil 660 ini. Adakah bateri kereta kancil harga ini mempunyai spesifik jumlah yang tertentu ?

Ada juga yang berpendapat harga bateri kereta kancil 660 ini sama dengan harga bateri kancil ns40 ? Anggaran bagi harga bateri kereta kancil 660 ini adalah diantara RM150 hingga RM230 sahaja.

2. Harga bateri kereta kancil 850

Manakala, bagaimana pula dengan harga bateri kancil 850 ? Jika battery kancil harga mahal, apakah terdapat pilihan lain bagi mendapatkan harga bateri kancil yang lebih murah ?

Harga bateri kereta kancil 850 sebenarnya amat berpatutan. Namun, adakah semakin mahal harga bateri kancil 850, maka semakin bagus dan tahan untuk tempoh yang lama ?

Bateri amaron kancil

Antara kesukaan bagi pemilik kereta perodua kancil adalah mendapatkan bateri kancil murah. Ini bukan bermakna pemilik kereta kancil sahaja. Semua pemilik kereta lain inginkan perkara yang salah.

Contohnya, bateri kancil harga bagi bateri amaron kancil amat berbaloi untuk anda gunakan. Antaranya sebabnya adalah kerana warrantly yang diberikan mengalahkan pilihan jenama bateri kereta yang ada di pasaran.

Harga battery kancil yang berpatutan serta kualiti yang terdapat pada bateri amaron kancil menjadikan ianya paling diyakini pada masa sekarang.

Cara pasang bateri kereta kancil

Pemansangan bateri kereta kancil yang baru boleh dibuat dengan menukar bateri kereta kancil baru di kedai bateri kereta dan juga boleh dilakukan sendiri di rumah.

Sebelum anda berhasrat melakukan sendiri, pastikan anda sudah mengetahui tips-tips penting dalam cara pasang bateri kereta kancil sebaiknya.

Kepala bateri kancil

Apabila sudah melebihi 15 tahun dan ke atas keluaran kereta perodua kancil ini akan mula sedikit bermasalah dari segi kepala bateri kancil. Ada segelintir juga tidak menemui masalah pada kepala bateri kancil dan ianya bergantung kepada bagaimana anda menjaganya.

Tukar kepala bateri kancil anda boleh dibuat di kedai bateri kereta. Penukaran ini adalah penting bagi menghubungkan aliran elektrik dari bateri kereta kancil kepada komponen dalaman kereta anda.

Jika ianya mempunyai masalah dan tidak berfungsi dengan baik, maka perjalanan anda turut akan terganggu.

3 thoughts on “Bateri kereta Kancil dan info lengkap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *