Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Bila perlu tukar bateri kereta ?

Bila perlu tukar bateri kereta. Bilakah waktu yang paling sesuai untuk anda sebagai pemilik kereta untuk tukar bateri kereta kepada bateri kereta yang baru ?

Bolehkah untuk anda tukar bateri kereta seawal mungkin ?Namun, bila perlu tukar bateri kereta, tenaga di dalam bateri kereta masih lagi berbaki.

bila perlu tukar bateri kereta
Bila perlu tukar bateri kereta

Jika tukar bateri kereta terlalu awal, boleh kemungkinan akan menjadi suatu kerugian. Bahkan, bateri kereta tersebut masih lagi boleh digunakan selama setahun dari tempoh yang bakal diberi tersebut.

Apa keputusan yang paling tepat boleh anda lakukan berdasarkan bila perlu tukar bateri kereta yang akan anda ketahui di bawah ?

Sepatutnya bila perlu tukar bateri kereta ?

Mengikut pengalaman aku sendiri yang sudah menggunakan kereta sedekat, setiap bateri kereta mampu bertahan sehingga tempoh 24 bulan atau 2 tahun bagi minimum.

Manakala, maksimum penggunaan setiap bateri kereta akan tahan sehingga 60 bulan atau 5 tahun.

Selepas waktu minima di atas, anda sudah boleh tukar bateri kereta yang baru bergantung kepada faktor-faktor yang sudah anda dapati seperti bateri kereta lemah.

Jawapan di atas merupakan asas kepada sesebuah bateri kereta dan tidak bergantung kepada spesifik jenis bateri kereta.

Ikuti pembacaan di bawah berdasarkan jenis bateri kereta dan bila perlu tukar bateri kereta mengikut perbezaan jenis ini.

Bila perlu tukar bateri kereta berdasarkan jenis bateri kereta yang anda gunakan

1. Bila perlu tukar bateri kereta jenis bateri kereta kering

Di atas anda sudah tahu tempoh minima dan maksima sesebuah bateri kereta itu akan bertahan secara terbuka.

Namun, di sini anda akan ketahui pengaruh jenis bateri kereta kering terhadap bila perlu tukar bateri kereta kering.

Ia pasti akan berbeza kerana lain jenis bateri kereta, lain ketahanannya yang bakal anda sendiri rasai jika sudah lama menggunakannya.

Untuk bateri kereta jenis kering, bila perlu tukar bateri kereta adalah seawal 2 tahun hingga paling lama 3 tahun.

Contohnya, siap sedia untuk tukar bateri kereta persona dan tukar bateri preve sebaik sahaja anda berada di dalam lingkungan 2 hingga 3 tahun penggunaan ini.

2. Bila perlu tukar bateri kereta jenis bateri kereta basah

Dibandingkan pula dengan bateri kereta jenis basah, ianya berbeza pula bila perlu tukar bateri kereta ini.

Ketahanan bateri kereta jenis basah adalah agak lama. Namun, ianya bergantung kepada cara penjagaan anda kepada bateri kereta basah ini.

Jika anda menjaganya secara baik dengan mengikuti jadual mengisi air bateri kereta, pasti bateri kereta basah ini akan berkhidmat lama untuk kereta anda.

Manakala, jika sebaliknya anda tidak menjaga air bateri kereta, sudah tentu had minima pun tidak akan dapat dicapai.

Bila perlu tukar bateri kereta untuk jenis bateri kereta basah adalah 3 tahun hingga 5 tahun. Manakala, jika anda tidak menjaga dengan betul bateri kereta basah ini, 1 tahun penggunaan pun pasti tidak akan bertahan.

Walaupun bateri kereta jenis basah digunakan untuk kereta kecil, ia tetap akan memberi kesan dalam waktu yang singkat jika tidak dijaga dengan betul.

Contohnya, anda perlu tukar bateri kereta viva dan tukar bateri kereta axia tak sampai pun 1 tahun kerana tidak menghiraukan takat air bateri kereta.

Bacaan terkait : Berapa peratus bateri kereta perlu ditukar

Cek bateri kereta selepas anda tahu bila bateri kereta perlu ditukar

Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan walaupun anda belum pasti bateri kereta lemah itu berlaku dan rasai.

Teknik ini amat sesuai untuk anda tahu dan kemudiannya anda boleh mendapatkan perkhidmatan tukar bateri kereta.

1. Cek tarikh beli bateri kereta yang sedang digunakan

Jika sudah anda tentukan jenis bateri kereta anda seperti di atas, dari tarikh inilah anda boleh menentukan bila perlu tukar bateri kereta yang boleh anda lakukan.

Buka bonet kereta anda dan perhatikan pada permukaan bateri kereta anda. Di situ ada tertulis tarikh bateri kereta anda dibeli.

bila perlu tukar bateri kereta
Tarikh beli bateri kereta

Contohnya anda gunakan bateri kereta jenis kering. Had minima bateri kereta jenis kereta boleh bertahan bermula dari tahun ke 2 hingga ke 3 ia digunakan. Bila anda buka bonet kereta, anda dapati bateri kereta kering yang sedang anda gunakan itu sudah mencapai 2 tahun 11 bulan.

Jadi, bila perlu tukar bateri kereta dalam situasi begini ? Jawapannya adalah sekarang perlu anda tukar bateri kereta tersebut sebelum ianya bakal tamat tempoh atau kehabisan.

Jika anda terlewat, maka kereta anda akan berpontesi untuk breakdown di mana-mana sahaja. Tetapi usah risau kerana service tukar bateri kereta amat mudah didapati sekarang.

Anda masih mendapatkan servis tukar bateri kereta dengan cara membuat panggilan yang boleh didapati di internet untuk tukar bateri kereta online.

Jangan salah sangka, tukar bateri kereta online bermaksud anda boleh dapatkan khidmat tukar bateri kereta secara secara cepat dan mudah. Sekarang telah banyak khidmat ini walaupun lewat malam sekalipun anda boleh dapat tukar bateri kereta 24 jam.

2. Check bateri kereta di kedai bateri kereta

Bagi anda yang kurang pasti akan cara yang pertama di atas, maka gunakan cara kedua ini iaitu cek bateri kereta di kedai bateri kereta.

Bila anda tiba di kedai bateri kereta, minta orang di kedai tersebut untuk check bacaan meter bateri kereta anda.

Kedai bateri kereta tersebut akan keluarkan alatan bacaan bernama multimeter untuk membaca baki elektrik di dalam bateri kereta anda.

Jadi, bila perlu tukar bateri kereta? Anda dinasihatkan untuk tukar bateri kereta yang baru berdasarkan apa yang pihak kedai maklumkan.

Jika bateri kereta anda masih mempunyai cas elektrik yang baik, maka tidak perlu lagi. Jika sebaliknya, anda digalakkan untuk tukar bateri kereta yang baru.

Bincangkan harga tukar bateri kereta dan cuba minta kurang jika anda rasanya harganya terlalu mahal di kedai bateri kereta tersebut.

Selepas tukar bateri kereta yang baru telah dilakukan, check semula bacaan pada alat multimeter untuk memastikan bacaan bateri kereta anda itu berada di tahap optimum.

2 thoughts on “Bila perlu tukar bateri kereta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *