Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Kenapa lampu bateri kereta menyala ?

Kenapa lampu bateri kereta menyala ? Apakah sebab yang berlaku dengan lampu bateri kereta yang menyala ? Apakah tanda disebalik lampu bateri kereta menyala ?

Apa yang di artikel ini fokuskan merupakan kenapa lambang bateri kereta pada paparan meter kereta berlampu atau menyala.

Pasti anda akan tertanya-tanya kenapa lampu bateri kereta menyala ? Paparan pada meter kereta tidak akan menyala jika tiada sebarang sebab.

Oleh itu, anda wajib mengambil serius akan sebarang nyalaan lampu pada paparan meter kereta yang timbul terutamanya lampu bateri kereta.

Kenapa lampu bateri kereta menyala pada meter kereta anda ?

Lampu bateri kereta pada paparan meter kereta merupakan satu kaedah atau kemudahan yang diberikan kepada sesebuah kereta.

Kemudahan ini adalah bagi anda sebagai pemilik kereta untuk mengetahui jika terdapat sebarang masalah pada bahagian bateri kereta anda.

kenapa lampu bateri kereta menyala
Kenapa lampu bateri kereta menyala ?

Disebabkan itulah kenapa lampu bateri kereta menyala memberikan anda tanda awal agar masalah tentang bateri kereta dapat diselesaikan sebelum masalah lebih teruk dihadapi.

Antara sebab kenapa lampu bateri kereta menyala adalah seperti bateri kereta sudah di tahap lemah dan hampir kong.

Kenapa lampu bateri kereta menyala tidak mengira waktu ?

Sebenarnya anda perlu lebih lega jika sudah ketahui lampu bateri kereta menyala secara tiba-tiba tanpa mengira waktu.

Lebih-lebih lagi ketika sedang dalam pemanduan. Ia tiba-tiba menyala dan anda dapat mengesan nyalaan lampu bateri kereta tersebut dari awal.

Justeru, jika anda tidak tahu kenapa bateri kereta menyala, bolehlah anda membuat sedikit pertanyaan pada bengkel kereta atau kenalan yang mengetahui atau bertanya mengenai masalah ini di internet.

Jangan risau kerana nyalaan lampu bateri kereta pada awalnya tidak akan membuatkan kereta anda tiba-tiba breakdown di atas jalan raya.

Namun, jika ianya masih dibiarkan dengan kekerapan nyalaan lampu bateri kereta, pasti menjadi kesalahan anda sendiri kerana tidak mengambil tahu kenapa lampu bateri kereta menyala itu berlaku.

Bacaan terkait : Lampu amaran cas bateri masih menyala

Kenapa lampu bateri kereta menyala sebelum start enjin ?

Ada orang bertanyakan tentang kenapa lampu bateri kereta menyala sebelum start enjin dimulakan.

Untuk lebih memahami situasi ini, keadaan kunci kereta telah dimasukkan dan diputar pada bahagian “ON”. Atau jika anda gunakan keyless kunci, anda telah menekan pada butang “push start button” buat kali yang pertama.

Ada sebab kenapa lampu bateri kereta menyala sebelum start enjin dilakukan. Ia tidak akan menyala tanpa sebarang sebab.

Ikuti bacaan lebih teliti di sini Lampu bateri kereta menyala sebelum start enjin

Kenapa lampu bateri kereta menyala bila langgar air ?

Pasti anda hairan kenapa lampu bateri kereta menyala bila langgar air. Namun, dalam perkara ini berlaku, ianya mengikut situasi juga.

Ada kalanya bila langgar air, lampu bateri kereta tidak menyala pada paparan meter kereta. Ada juga menyala bila langgar air.

Jika diperhatikan betul-betul anda boleh perhatikan kedua situasi ini akan berbeza iaitu adakah anda melanggar air yang bertakung agak tinggi ? Malah, adakah anda melalui kawasan air secara terlalu perlahan atau terlalu laju ?

Buat bacaan di artikel ini selanjutnya Lampu bateri kereta menyala bila langgar air

Kenapa lampu bateri menyala ketika memandu ?

Tanda lampu bateri kereta menyala memang akan memberi kerisauan kepada anda lebih-lebih lagi ketika lampu bateri menyala ketika memandu.

Elakkan supaya anda terlalu panik dan cari bengkel kereta berhampiran bagi membuat rujukan secara lebih teliti.

Bacaan berkait : Lampu bateri kereta myvi menyala

Simbol bateri menyala sekejap

Terdapat juga kes signal bateri kereta menyala namun hanya sekejap sahaja. Situasi simbol bateri kereta menyala kebanyakkan ketika anda baru saja menghidupkan enjin kereta.

Maksud lambang bateri kereta menyala untuk masa sekejap ini tidak boleh anda pandang remeh.

Bacaan berkaitan : Lampu bateri kereta viva menyala

Hal ini kerana ianya merupakan antara sebab bateri kereta itu hampir nak kong dan dalam yang sama masih lagi boleh digunakan untuk sementara waktu.

Simbol bateri kereta menyala sekejap ini agak susah anda perasan melainkan anda begitu teliti dengan paparan meter kereta sebaik saja enjin kereta telah dihidupkan.

Lambang bateri kereta berkelip

Simbol bateri kereta berkelip adalah sama dengan simbol bateri kereta menyala sekejap.

Kenapa lambang bateri kereta menyala secara berkelip adalah sangat jarang berlaku.

Ada kemungkinan kereta anda mempunyai masalah seperti alternator tidak berfungsi dengan baik.

Kes ini perlu anda segerakan merujuk pihak bengkel kereta kerana boleh menyebabkan penggunaan bateri kereta anda secara sepenuhnya dan boleh memberi kesan kereta anda breakdown di tepi jalan.

Lampu bateri kereta wira menyala

Proton wira merupakan sebuah kereta lagend yang masih lagi giat berada di atas jalan raya.

Sistem lampu pada paparan meter kereta wira ini telah pun tersedia bagi memudahkan setiap pemilik kereta wira

Jika lampu bateri kereta wira menyala, maka anda sudah tahu puncanya oleh sebab dari bateri kereta itu sendiri yang perlu anda check apakah penyebabnya yang lebih detail.

8 thoughts on “Kenapa lampu bateri kereta menyala ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *