Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Bateri kereta Bezza 1.3

Bateri kereta bezza 1.3 . Adakah bateri kereta bezza yang mempunyai cc enjin 1.3 berbeza mengikut spec kereta tersebut ?

Spec kereta merupakan penambahan yang membezakan antara 2 buah kereta yang sama walaupun mempunyai cc enjin yang sama.

Bagi bateri bezza 1.3 juga sudah pasti anda tertanya-tanya adakah ianya mempunyai spesifikasi bateri kereta yang lebih teliti.

Hal ini demikian, anda boleh ketahuinya di sini agar pelaksanaan untuk membeli bateri kereta bezza 1.3 tidak menjadi masalah kelak.

Berapakah spec kereta bagi perodua bezza untuk enjin 1.3 ?

Terdapat 2 spec yang dikeluarkan oleh pihak pengilang perodua kepada kereta bezza ini. Kedua-dua spec ini adalah :

  1. Perodua Bezza 1.3 X
  2. Perodua Bezza 1.3 Advance

Yang menjadi persoalan adakah kedua-kedua sepc perodua bezza ini mempunyai ciri-ciri bateri kereta bezza 1.3 yang sama ?

bateri kereta bezza 1.3

Adakah terdapat beza bateri kereta bezza 1.3 X dengan bateri kereta bezza advance 1.3 ?

Terdapat perbezaan antara kedua bateri kereta bezza 1.3 X dan bateri kereta bezza advance 1.3 ini. Berikut merupakan penjelasan mengapa ianya dikatakan berbeza :

Bateri bezza 1.3 X

Bagi anda yang memiliki kereta perodua bezza 1.3 spec premium X ini, anda menggunakan jenis bateri kereta bezza biasa seperti bateri kereta kering dan juga bateri kereta basah.

Untuk bateri bezza 1.3 X ini sangatlah mudah untuk didapati kerana ianya terjual hampir dimana-mana sahaja.

Bateri kereta bezza advance 1.3

Manakala, untuk anda yang memiliki kereta perodua bezza spec 1.3 advance ini, bateri kereta bezza advance 1.3 menggunakan teknologi atau sistem idling stop system.

Penggunaan jenis bateri kereta bezza bernama EFB digunakan untuk menyokong sistem teknologi ini.

Adakah harga bateri bezza 1.3 x sama dengan harga bateri kereta bezza advance 1.3 ?

Jika ciri-ciri bateri bezza 1.3 X dan bateri kereta bezza advance berbeza, maka kedua-dua harga bateri kereta bezza 1.3 ini juga turut berlainan.

Bezanya harga bateri kereta bezza 1.3 tersebut agak jauh jika dibandingkan dengan perbezaan jenis bateri kereta bezza yang digunakan.

Harga bateri kereta bezza 1.3

Harga bateri bezza 1.3 terbahagi kepada 2 iaitu harga bateri bezza 1.3 X dan juga harga bateri kereta bezza advance 1.3.

Untuk harga bateri bezza 1.3 x dijual dengan harga agak murah sama seperti kereta biasa menggunakan teknologi terdahulu.

Manakala harga bateri kereta bezza advance 1.3 mahal sedikit kerana ianya memberi sokongan setanding dengan sistem idling atau eco idle.

Semakin tinggi teknologi yang didedahkan pada kereta perodua bezza 1.3 ini, maka semakin banyak tenaga bateri yang diperlukan olehnya.

2 thoughts on “Bateri kereta Bezza 1.3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *