Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Saiz bateri kereta axia

Saiz bateri kereta axia. Berapakah saiz bagi bateri kereta axia yang diperlukan bagi anda yang ingin tukar bateri kereta axia ?

Buat anda yang pertama kali hendak tukar bateri kereta axia, sudah pasti anda belum tahu saiz bateri kereta bagi axia yang patut dibeli.

Ada orang suka melakukan sendiri secara diy sehinggakan bila bateri kereta axia sudah lemah, dan mahukan bateri kereta axia miliknya dilakukan sendiri.

Bukan saja untuk orang yang pertama kali, bila nak beli bateri kereta axia pasti sudah lupa saiz bateri kereta axia sebelum ini kerana sebelum ini tukar bateri kereta axia pada 3 tahun lepas.

Jadi, tidak salah untuk anda merujuk kembali di artikel ini bagi memastikan saiz bateri kereta axia dengan betul supaya tidak melakukan kesilapan beberapa kali.

Berapakah saiz bateri kereta axia ?

Saiz bateri kereta axia yang paling sesuai digunakan oleh anda adalah NS40ZL. Jika mengikut kod ini agak susah untuk anda pastikan betul atau tidak.

Namun, bila anda ke kedai bateri kereta, anda bole dapati saiz bateri kereta axia yang boleh anda lihat sendiri secara depan mata berbentuk hampir segi petak empat sama (square).

Semakin besar saiz bateri kereta, semakin ianya tidak berbentuk square. Kalau kita lihat saiz bateri kereta lebih besar ia akan lebih berbentuk kepada segi petak empat tidak sama atau dikenali sebagai rectangle.

Perkara kedua untuk anda pastikan betulkan saiz bateri kereta axia ini adalah dengan melihat pada terminal bateri kereta tersebut.

Anda boleh lihat terminal positif dan negatif pada bateri kereta axia itu bersaiz kecil seperti saiz jari kelingking pada tangan anda.

Bentuk pada saiz bateri kereta axia

Seperti yang anda baca di atas, bentuk pada saiz bateri kereta axia adalah hampir berbentuk empat segi tepat.

Kepastian perlu dibuat oleh anda kerana kesilapan boleh berlaku. Walaupun kedai bateri kereta telah memberikan kod saiz bateri kereta yang anda minta.

Buat pengesahan melalui bentuk saiz bateri kereta axia anda sebelum membuat pembayaran agar tidak berlaku sebarang salah faham pada masa akan datang.

Di samping itu juga, terminal bateri kereta axia juga memain peranan. Jika anda dapati terminal positif dan negatif itu besar, maka minta pihak kedai bateri kereta itu. Tukar bateri kereta yang lain dengan mendapatkan terminal yang lebih kecil.

Ada juga terdapat saiz bateri kereta axia berbentuk petak mempunyai saiz terminal positif dan negatif besar. Jadi, elakkan dari perkara ini berlaku kepada anda.

saiz bateri kereta axia
Saiz bateri kereta axia

Jika anda merujuk pada gambar di atas, gambar tersebut merupakan gambaran bentuk saiz bateri kereta axia anda dari pandangan atas.

Anda boleh dapati gambar di atas tidak sama bentuknya. Satu bentuk hampir segi empat tepat, satu lagi berbentuk empat segi tak sama.

Manakala, gambar di bawah pula, anda perhatikan pada bulatan yang terdapat dalam petak bateri kereta axia.

Bulatan di sebelah kanan lebih besar. Ini bermakna terminal positif dan negatif bateri kereta axia tidak boleh digunakan pada bateri tersebut.

Oleh itu, perhatikan pada terminal positif dan negatif yang kecil. Agar wayar bateri positif dan negatif anda boleh dipasang dengan baik.

3 thoughts on “Saiz bateri kereta axia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *