Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Berapakah harga bateri kereta viva sepatutnya ?

Harga bateri kereta viva. Berapakah harga yang perlu anda belanjakan bagi membeli bateri kereta viva yang baru atau secara secondhand ?

Di artikel ini anda anda mengetahui sedikit sebanyak tentang bateri kereta viva harga yang boleh di dapati mengikut tempat.

Ada beberapa harga bateri viva perlu anda ambil kira berdasarkan jenis bateri kereta viva dan juga jenama bateri kereta.

Hal ini berikutan, anda mampu mendapatkan bateri viva harga terbaik berdasarkan kualiti dan bukan sahaja murah semata-mata.

Namun, masih perlu diingatkan agar harga battery viva yang mahal juga bukan penentu iaitu sangat berkualiti. Keduanya perlu seimbang untuk mendapatkan hasil kembali kepada apa yang telah keluarkan dari poket anda.

Harga bateri kereta viva berdasarkan jenis bateri kereta viva

Berikut merupakan harga bateri viva yang dipengaruhi oleh jenis bateri kereta viva yang anda pilih. Antaranya adalah seperti berikut :

1. Harga bateri kereta viva sel kering

Bateri kereta viva sel kering merupakan salah satu pilihan dalam jenis bateri kereta viva. Ianya bersifat mudah dijaga dan sesuai dijadikan pilihan untuk anda yang tidak mahu pening dalam penjagaan berkala.

Harga bateri kering kereta viva secara anggaran adalah bermula dari RM190 dan boleh mencapai harga maximum hingga RM250.

2. Harga bateri kereta viva sel basah

Manakala, pilihan selain itu adalah bateri kereta viva jenis basah. Harga bateri basah kereta viva lebih murah dijual di pasaran. Namun, ianya perlu dijaga dengan lebih rapi pada setiap bulan hingga 6 bulan sekali.

Harga bateri basah kereta viva secara anggaran bermula dari RM150 sahaja dan ianya termasuk dengan perlindungan warrantly.

Harga bateri kereta viva berdasarkan spec


1. Harga bateri kereta viva elite

Kereta perodua viva mempunyai beberapa spec dan cc. Untuk anda yang memiliki kereta viva spec 1.0 elite, harga bateri kereta viva elite ini adalah dalam anggaran RM200 hingga RM250 sahaja.

harga bateri kereta viva

Harga bateri kereta viva berdasarkan jenama bateri kereta

1. Harga bateri amaron viva

Bateri kereta viva price berdasarkan jenama bateri kereta juga antara pemberi pengaruh disebabkan kualiti yang diberikan dan telah dipercayai oleh orang ramai akan ketahanannya.

Harga bateri amaron viva juga telah dipercayai oleh ramai orang dan menjadi pilihan disebabkan kualiti yang mereka berikan.

Adakah kedai bateri kereta menjual harga bateri kereta viva secondhand ?

Bukan semua kedai bateri kereta akan menjual semula bateri kereta secara terpakai atau digelarkan sebagai jualan secondhand. Ianya adalah disebabkan oleh permintaan juga. Jika kurang permintaan maka kedai bateri kereta tidak akan menjualnya dengan banyak.

Namun, ianya tetap menjadi pilihan bagi sesiapa yang inginkan harga bateri kereta viva yang jimat dan masih dijual oleh kedai bateri kereta tertentu. Harga bateri kereta viva untuk 2nd hand adalah dalam anggaran RM80 hingga RM100 sahaja.

2 thoughts on “Berapakah harga bateri kereta viva sepatutnya ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *