Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Jenis bateri kereta Viva

Jenis bateri kereta viva. Apakah jenis-jenis bagi bateri kereta viva yang boleh anda ketahui sebelum anda membuat pilihan untuk membeli bateri kereta viva yang baru ?

Untuk mendapatkan bateri kereta yang baru memerlukan sedikit sebanyak pengetahuan. Bagi anda yang memiliki sebuah kereta perodua viva, anda perlu ketahui jenis bateri kereta viva manakah yang sesuai dengan cara penggunaan anda.

Tidak semua orang menggunakan kereta perodua viva dengan cara yang sama. Di sinilah peranan sebelum anda membuat keputusan menggunakan jenis bateri viva yang tepat.

Lain orang lain juga tujuannya. Begitu juga dalam hal bateri kereta viva ini, anda perlu menilai sendiri setelah anda mengetahui jenis-jenis bateri kereta viva yang dijual di kedai bateri kereta.

Apakah jenis bateri kereta viva yang boleh anda jadikan pilihan ?

Berikut merupakan jenis bateri kereta dan terdapat 2 jenis bateri kereta viva seperti berikut :

1. Bateri kereta viva sel kering

Ciri-ciri untuk bateri kereta viva sel kering adalah ianya mudah dijaga. Semenjak anda menukar bateri kereta viva sel kering yang baru, anda tidak perlu membuka bonet depan kereta viva anda lagi.

Boleh dikatakan anda melakukan aktiviti harian menggunakan kereta dengan cara start dan terus jalan. Bila sudah tiba ianya timbul tanda-tanda lemah dan hampir nak kong, anda perlu bertindak untuk tukar bateri kereta viva yang baru.

2. Bateri kereta viva sel basah

Kelebihan bateri kereta viva sel basah pula berbeza. Bateri kereta viva sel basah memerlukan sedikit perhatian. Ianya perlu dijaga dari segi mengisi air bateri kereta. Air bateri kereta viva tersebut akan membantu memanjangkan tempoh hayat bateri kereta viva anda.

Oleh itu, bateri kereta viva sel basah membantu dalam penjimatan kerana ianya akan bertahan jauh lebih lagi dan mampu bertahan 2 kali ganda daripada bateri kereta viva sel kering.

jenis bateri kereta viva

Apakah kekurangan untuk setiap jenis bateri kereta viva tersebut ?

1. Bateri kereta viva sel kering

Di setiap kelebihan bateri kereta viva sel kering ini, pasti mempunyai kelemahan. Antara kelemahan yang ketara untuk bateri kereta viva sel kering adalah ianya tidak akan bertahan lama.

Tempoh penggunaan untuk setiap bateri kereta viva sel kering adalah dari 2 tahun hingga 3 tahun sahaja. Namun, ianya tetap bergantung kepada beberapa aspek seperti cara penggunaan dan juga penambahan aksesori.

2. Bateri kereta viva sel basah

Selain itu, kekurangan bateri kereta viva sel basah adalah memerlukan penjadualan yang baik. Untuk anda yang kerap sibuk dan tiada masa, ianya tidak sesuai digunakan oleh anda.

Manakala, penjagaan level air bateri kereta viva ini tidak boleh dibiarkan sehingga kering. Kesannya akan memendekkan tempoh ketahanan bateri kereta viva sel basah anda dan perlu diganti dengan bateri kereta viva yang baru.

Adakah jenis bateri kereta viva memberi kesan kepada harga bateri kereta viva ?

Antara kedua jenis bateri kereta viva ini anda akan dapati akan dijual dengan harga bateri kereta viva yang berbeza. Jika anda membuat survey melalui dari kedai ke kedai bateri kereta atau kedai alat ganti kereta anda boleh membuat rumusan melaluinya.

Jenis bateri kereta viva untuk bateri kereta viva sel basah adalah lebih murah dari bateri kereta viva sel kering. Hal ini demikian, harga bateri kering viva lebih mahal disebabkan ianya dalam kategori free maintainence.

Apakah jenama bateri kereta yang terdapat untuk jenis bateri kereta viva ?

Senarai berikut merupakan jenama bateri kereta bagi kedua jenis bateri kereta viva :

Jenama bateri keretaJenis bateri kereta viva
CenturyBateri kereta viva sel kering dan bateri kereta viva sel basah
AmaronBateri kereta viva sel kering sahaja
YokohamaBateri kereta viva sel kering dan bateri kereta viva sel basah
MotoliteBateri kereta viva sel kering dan bateri kereta viva sel basah

2 thoughts on “Jenis bateri kereta Viva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *