Mekanikakereta

Blog ini adalah semua tentang mekanisma kereta dan motor.

Bateri kereta

Maklumat Saiz bateri kereta lengkap

Saiz bateri kereta. Apakah itu saiz bagi bateri kereta ? Apakah yang menentukan sesebuah saiz bateri kereta yang anda gunakan ?

Spec bateri kereta itu mempunyai ciri-cirinya tersendiri. Tidak semua bateri kereta itu sesuai digunakan untuk kereta anda. Selain itu, ramai yang keliru dengan saiz bateri kereta dan jenis bateri kereta.

Keduanya adalah berbeza. Disebabkan itu, untuk membezakan kesesuaian tersebut, saiz bateri kereta diwujudkan bagi membekalkan aliran elektrik yang cukup.

Berikut merupakan saiz bateri kereta berdasarkan kereta apa yang anda gunakan setiap hari mahupun jarang digunakan.

Saiz bateri axia

Saiz bateri kereta axia terbahagi kepada beberapa kod bateri kereta. Ianya bergantung kepada generasi kereta perodua axia manakah yang anda gunakan.

Pemilihan saiz bateri axia berdasarkan generasi yang betul agar anda tidak tersalah membeli bateri kereta axia jika memasangnya sendiri.

Saiz bateri kereta myvi

Saiz bateri kereta myvi yang betul membuatkan perjalanan anda dari satu destinasi ke destinasi itu menjadi lancar.

Ada yang keliru akan saiz bateri myvi ini. Adakah saiz bateri myvi 1.3 dan saiz bateri myvi 1.5 itu berbeza ?

Ada ke masalah sekiranya saiz battery myvi antara kedua cc ini akan menjadi masalah sekiranya ianya tertukar ?

saiz bateri kereta

Saiz bateri bezza

Begitu juga dengan saiz bateri bezza, ianya amat mudah didapati di kedai bateri kereta. Anda perlu ketahui saiz battery bezza bagi mengelakkan kesilapan berlaku semasa pembelian.


Ada orang ingin membeli secara online dan perlu kenal pasti dari awal saiz bateri kereta bezza ini dengan baik.

Saiz bateri alza

Selain itu, saiz bateri kereta alza dari kilang bolehkah didapati sama ketika anda membeli di kedai bateri kereta ?

Saiz bateri perodua alza mempunyai banyak pilihan dari segi jenama dan juga jenis. Namun, saiz bateri alza ini perlu tetap sama untuk membolehkan ianya diletakkan pada tempat bateri kereta dengan baik.

Saiz bateri kereta ativa

Kereta perodua ativa merupakan segmen dari kereta SUV. Ianya mempunyai saiz bateri kereta ativa yang mudah dicari pada waktu ini. Sekiranya anda mencari saiz bateri ativa yang betul, pastikan ianya dilengkapi dengan warrantly yang jelas.

Saiz bateri kereta viva

Bagi perodua viva pula, terdapat beberapa spec iaitu 660, 850 dan juga 1.0 . Ketiga-tiga ini mempunyai saiz bateri kereta viva yang sama. Namun, anda juga boleh memilih jumlah mAh yang tinggi bagi ketahanan yang lebih lama.

Saiz bateri kancil

Saiz bateri kereta kancil dari dulu hingga sekarang amat mudah didapati. Contohnya, saiz bateri kancil 850 boleh didapatkan di kedai bateri kereta dan juga kedai barang menjual sparepart.

Saiz bateri kancil juga banyak digunakan oleh kereta-kereta lain. Ini membuatkan stok bagi saiz ini berapa di tahap optimum di pasaran.

Saiz bateri kelisa

Begitu juga dengan saiz bateri kereta kelisa kini boleh anda beli secara online.

Hal ini kerana, saiz bateri kelisa akan dijual hampir di semua kedai bateri kereta dan turut banyak dijual secara dalam talian.

Saiz bateri aruz

Walau bagaimanapun, saiz bateri perodua aruz perlu anda teliti sebelum membelinya yang baru.

Caranya adalah anda membuka bonet kereta aruz untuk memastikan saiz bateri kereta aruz anda dengan tepat.

Saiz bateri proton persona

Saiz bateri kereta persona amat mudah juga untuk didapati. Walaupun anda menggunakan saiz bateri persona lama mahupun saiz battery persona yang baru, ianya boleh digunakan sama.

Jika kereta lain membuat perubahan, tetapi proton persona masih mengekalkan penggunaan saiz bateri proton persona ini walaupun sudah masuk ke generasi terbaru.

Saiz bateri kereta preve

Dalam memilih bateri kereta preve yang tepat, anda perlu memilih saiz bateri kereta preve yang agak besar. Walaupun memakan budget yang agak tinggi, keperluan bagi saiz bateri kereta preve ini cukup untuk ketahanan yang baik ketika anda menggunakannya.

Saiz bateri kereta exora

Begitu juga dengan bateri kereta proton exora memerlukan tenaga yang besar. Ada yang memilih saiz bateri kereta exora berdasarkan tapaknya sahaja, namun jumlah tenaga tidak menyokong untuk kegunaan lebih lama. Jadi, buat pilihan berdasarkan kod bateri kereta seperti NS70 dan ke atas.

Saiz bateri iswara

Lain pula untuk saiz bateri kereta iswara ini sebenarnya mempunyai tapak yang agak sedikit besar dibandingkan dengan kereta lain. Saiz bateri iswara adalah termasuk dalam kategori 60.

Oleh itu, saiz bateri kereta iswara ini boleh dikatakan sama dengan kereta-kereta proton lain.


Saiz bateri kereta gen2

Walaupun kereta proton gen2 ini sudah lama dikeluarkan, ianya masih digunakan oleh para pemiliknya. Bagi saiz bateri kereta gen2 pula termasuk dalam kategori bersaiz 60.

Terdapat satu lagi saiz bateri kereta gen2 yang boleh anda gunakan yang merupakan dalam kategori kod bateri kereta DIN atau dikenali sebagai (Deutsches Institut fur Normung)

Saiz bateri kereta saga blm

Kereta saga blm merupakan antara model lama masih digunakan oleh orang ramai. Saiz bateri saga blm amat mudah didapati di kedai-kedai bateri kereta.

Hal ini demikian, saiz bateri kereta saga blm antaranya mempunyai kod NS60.


Saiz bateri kereta saga flx

Sama juga dengan saiz bateri saga flx, walaupun berbeza generasi, pihak proton mengekalkan saiz bateri kereta saga flx ini. Kesannya adalah ianya memudahkan kembali para pemilik saga flx tanpa perlu mencari dari kedai ke kedai bateri kereta yang lain.

Saiz bateri saga vvt

Sudah tentu keluaran kereta saga yang terkini iaitu dikenali sebagai saga vvt. Saiz bateri saga vvt juga tidak mempunyai beza dengan generasinya yang sebelum ini. Pastikan bacaan mAh 60 dipilih adalah cukup untuk menyokong kereta saga vvt ini.

Saiz bateri kereta wira

Saiz bateri wira pula terbahagi kepada beberapa spec yang anda gunakan. Antaranya adalah saiz bateri kereta wira 1.3, saiz bateri kereta 1.5 dan juga saiz bateri kereta 1.6 .

Untuk saiz bateri kereta wira salah satunya menggunakan kod bateri kereta NS60 dan ada juga yang menggunakan NS70 sekiranya saiz tapaknya adalah sama.

Saiz bateri perdana v6

Proton perdana V6 merupakan model kereta perdana yang lama. Saiz bateri perdana v6 tidak sama dengan saiz bateri perdana yang terkini. Kedudukan bateri kereta perdana v6 juga berbeza.

Semasa membeli anda perlu memastikan saiz bateri perdana v6 adalah merupakan NS70 yang mempunyai kedudukan di sebelah kanan.

Saiz bateri proton iriz

Seterusnya proton iriz menggunakan saiz bateri kereta yang majoritinya digunakan oleh kereta proton yang lain. Saiz bateri proton iriz untuk enjin 1.3 dan juga 1.6 adalah sama iaitu NS60.

Anda boleh ketahui maklumat saiz bateri proton iriz dengan lebih lanjut lebih-lebih lagi mengenai kod bateri kereta yang telah dinyatakan.

Saiz bateri proton waja

Sudah tentu saiz bateri waja juga amat mudah dicari. Para pemilik kereta waja tidak perlu risau akan kekurangan stok untuk saiz bateri proton waja kerana ianya banyak dijual di pasaran. Salah satu sebab masih ramai menggunakan kereta proton waja adalah disebabkan saiz bateri kereta waja yang mudah didapati.


Saiz bateri satria neo

Sebuah kereta yang digilai oleh orang muda suatu ketika dahulu masih dimiliki oleh para pemiliknya sehingga sekarang. Jika anda kurang pasti saiz bateri satria neo ini, anda perlu ketahui yang kod bateri kereta yang sesuai digunakan oleh kereta satria neo adalah NS60.


Saiz bateri honda brv

Walaupun kereta honda brv ini merupakan mpv, saiz bateri honda brv merupakan antara terkecil dalam kalangan kereta-kereta honda. Dan ini sangatlah berpatutan untuk dimiliki bagi yang ingin menggantikan kepada baru setiap kali bateri kereta honda brv habis.


Saiz bateri honda city

Selain itu, bateri kereta honda city juga tidak terlepas dari menggunakan saiz bateri kereta honda city yang betul. Kesilapan dalam mendapatkan saiz bateri honda city menyebabkan ianya tidak boleh dipasang dengan baik.


Saiz bateri honda jazz

Jika anda melihat dari luaran kereta honda jazz, anda pasti boleh mengagak apakah saiz bateri honda jazz yang sesuai.

Sekiranya anda kurang pasti akan saiz bateri honda jazz, salah satu caranya adalah anda boleh membuka bonet depan kereta honda jazz ini dan lihat bateri kereta jazz yang digunakan sekarang.

Saiz bateri kereta vios

Manakala, kereta toyota vios dari dahulu hingga sekarang mempunyai saiz bateri vios yang sama. Saiz bateri kereta vios yang biasa digunakan adalah NS60.


Saiz bateri toyota wish

Generasi toyota wish yang sesuai bagi saiz bateri toyota wish adalah yang mempunyai bacaan kod NS60. Ianya masih jimat bagi sebuah kereta mpv keluarga yang agak besar menggunakan kod bateri kereta ini.


Saiz bateri toyota innova

Memandangkan toyota innova adalah sebuah mpv yang besar, ianya memerlukan tenaga yang agak besar untuk digunakan. Jadi, saiz bateri toyota innova yang sesuai mengikut bacaan kod bateri kereta adalah bermula dari NS70.


Saiz bateri vellfire

Ada beberapa pilihan untuk saiz bateri vellfire sebenanrya. Bergantung kepada berapakah keperluan tenaga elektrik yang menyokong kereta vellfire yang anda inginkan. Pastikan semasa membeli saiz bateri vellfire mempunyai tapak yang betul untuk diletakkan bateri kereta vellfire anda yang baru.

Saiz bateri hilux

Untuk kereta jenis 4×4 juga turut memerlukan tenaga elektrik dalam bateri kereta yang besar untuk menyokong segala keperluan yang diperlukan oleh kereta hilux tersebut.

Contoh saiz bateri hilux adalah seperti DIN75.

Saiz bateri naza citra

Bacaan bagi kod bateri kereta kereta naza citra diboleh anda rujuk pada bateri kereta dengan ditulis berdasarkan kod DIN. Saiz bateri naza citra yang sesuai anda beli adalah DIN55.

Saiz spanar bateri kereta

Penggunaan saiz spanar bateri kereta berbeza berdasarkan skru yang setiap kereta gunakan. Oleh itu, pastikan anda menggunakan spanar jenis mudah laras bagi memudahkan urusan anda ketika melakukan cabut bateri kereta serta pasang bateri kereta.